Policisztás vesebetegség: a citrusfélék rejtik a gyógymódot?

A grapefruitban és más citrusfélékben lévő összetevő meggátolhatja a veseciszták képződését - állítja a British Journal of Pharmacology aktuális száma.

A Holloway Egyetem, a Szent György Egyetem és a Kingston Egyetem (London, Egyesült Királyság) munkatársai felfedezték, hogy a citrusfélékben lévő naringenin olyan gyógyszer alapját jelentheti, amelyet sikerrel lehetne alkalmazni a policisztás vesebetegség kezelésében.

A policisztás vesebetegség kialakulása a 30 és 60 év közötti életkorra tehető. Statisztikai adatok szerint az Egyesült Államokban 600 ezer egyén érintett. A vese ritka, öröklődő megbetegedését kezdetben nem túl specifikus tünetek jelzik (hasi vagy deréktáji fájdalom), gyakran előfordulnak húgyúti fertőzések, melyek vizelés közbeni égő, csípő érzéssel járnak. Jelző tünet lehet a láz is, és nem ritka a vesekövek előfordulása sem.

A policisztás vesebetegség

Az öröklődő kór kapcsán a vesékben zsákszerű, folyadékkal telt képletek fejlődnek ki, a működő veseállomány csökkenése szívroham, a szélütés (stroke) és az agyi értágulat kockázata is.

A policisztás betegek kezelésében a legfontosabb elem, hogy a folyamatot lehetőség szerint lassítani kell, a kialakult köveket el kell távolítani, a fertőzéseket pedig időben kell elkezdeni kezelni. A veseelégtelenség kezelése megegyezik a krónikus veseelégtelenség kezelésével. Végső esetben a művesekezelés vagy a veseátültetés a megoldás.

Mit tudnak a citrusfélék?

Jelen kutatás felfedte, hogy a naringenin, amely a citrusfélék egyik összetevője, a PKD2 nevű fehérjével lép kapcsolatba. A PKD2 szabályozási zavara okozza a ciszták képződését, és a gátlást amőbás modell segítségével sikerült elérni. Amennyiben a hatást emlőssejtek esetén is reprodukálni lehet, csökkenteni lehetne a veseciszták kialakulását. Ugyan Robin Williams professzor és munkatársai bizakodóan nyilatkoztak felfedezésükről, azonban a klinikai alkalmazásig még az állatkísérletes teszteknek is sikeresen kellene zárulniuk.

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: