Nem mindegy, hogy mikor vesszük be a gyógyszert

Nem mindegy, hogy hány órakor vesszük be a gyógyszert, mivel a belső óránk, a természetes fény mennyisége és az étkezések között eltelt idő mind befolyásolja annak hatékonyságát - derül ki egy friss tanulmányból, amely a University of Surrey és a londoni Institute of Cancer Research munkájához köthető, és a Proceedings of the National Academy of Sciences friss számában került publikálásra.

Szervezetünk napi biológiai órája, azún. cirkadián ritmus, fontos szerepet játszik a vérünk molekuláinak koncentrációjának alakulásában, így a különböző napszakok során bevett gyógyszerek más és más módon fejthetik ki hatékonyságukat. Nem mindegy, hány óra van, mikor ettünk utoljára, és az sem, hogy mennyit aludtunk: a szervezetünk a fények és a hőmérséklet változásai alapján reagál a körülöttünk lévő világra, s így másképpen hatnak rá a különféle gyógyszerek is.

"Amikor egy betegség diagnosztikai kritériumain és kezelési tervén dolgozunk, létfontosságú, hogy a vizsgálat napszakát és a gyógyszeradagolás elosztását is komolyan figyelembe vegyük. Eddig is tudtuk, hogy a napszak a cirkadián ritmus függvényében hatással van a szervezetünk regenerálódási mechanizmusaira, de nem sejtettük, hogy ez a kölcsönhatás ilyen mértékű" - fejtette ki Debra Skene, a University of Surrey professzora.

Nem mindegy, hogy hány órakor vesszük be a gyógyszert

A szakember azt is hozzátette, hogy a másként működnek a pacsirták és a baglyok, valamint a több műszakban dolgozók. "Fontos, hogy orvosként figyelembe vegyük a páciens szervezetének egyedi működését, szükségleteit" - fűzte hozzá.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)