Nem mindegy, hogy mikor vesszük be a gyógyszert

Nem mindegy, hogy hány órakor vesszük be a gyógyszert, mivel a belső óránk, a természetes fény mennyisége és az étkezések között eltelt idő mind befolyásolja annak hatékonyságát - derül ki egy friss tanulmányból, amely a University of Surrey és a londoni Institute of Cancer Research munkájához köthető, és a Proceedings of the National Academy of Sciences friss számában került publikálásra.

Szervezetünk napi biológiai órája, azún. cirkadián ritmus, fontos szerepet játszik a vérünk molekuláinak koncentrációjának alakulásában, így a különböző napszakok során bevett gyógyszerek más és más módon fejthetik ki hatékonyságukat. Nem mindegy, hány óra van, mikor ettünk utoljára, és az sem, hogy mennyit aludtunk: a szervezetünk a fények és a hőmérséklet változásai alapján reagál a körülöttünk lévő világra, s így másképpen hatnak rá a különféle gyógyszerek is.

"Amikor egy betegség diagnosztikai kritériumain és kezelési tervén dolgozunk, létfontosságú, hogy a vizsgálat napszakát és a gyógyszeradagolás elosztását is komolyan figyelembe vegyük. Eddig is tudtuk, hogy a napszak a cirkadián ritmus függvényében hatással van a szervezetünk regenerálódási mechanizmusaira, de nem sejtettük, hogy ez a kölcsönhatás ilyen mértékű" - fejtette ki Debra Skene, a University of Surrey professzora.

Nem mindegy, hogy hány órakor vesszük be a gyógyszert

A szakember azt is hozzátette, hogy a másként működnek a pacsirták és a baglyok, valamint a több műszakban dolgozók. "Fontos, hogy orvosként figyelembe vegyük a páciens szervezetének egyedi működését, szükségleteit" - fűzte hozzá.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)