Mi bajt hozhat a túl sok vas?

Míg a vashiányra mindenki felkapja a fejét, addig attól kevesen ijednek meg, ha a vérkép olyan problémát jelez, amely a vas túlzott raktározására enged következtetni. Pedig utalhat ez a hemokromatózis nevű vastárolási rendellenességre is, amely gondozás nélkül súlyos következményekkel járhat. Erre akarják felhívni a figyelmet a betegség júniusi világhetén is.

A hemokromatózis egy olyan örökletes vastárolási rendellenesség, amelyről egyre többen tudnak, de sokan még mindig nem hallottak róla. Akinél fennáll ez a genetikai hiba miatt kialakuló probléma, annál kórosan sok vas szívódik fel, majd tárolódik a szervezetben, komoly gondot okozva ezzel. Ezt szeretnék megelőzni azzal, hogy a betegségre, annak szűrésére felhívják a figyelmet annak világnapján, illetve világhetén. A korábbi világnapot ugyanis négy éve világhétté alakította a Haemochromatosis International. A vastárolási rendellenességgel foglalkozó világszervezet ajánlása alapján a világhetet a hét napjaitól függetlenül június 1–7. között tartják meg a világ sok országában.

laborvizsgálat, vérvizsgálat, vérkép
A hemokromatózis egyszerű vérvizsgálattal szűrhető. Fotó: Getty Images

„A hemokromatózisra lassan minden országban piros fénnyel próbálják meg felhívni a figyelmet, nálunk is ki lesz világítva több épület. A Duna Aréna egész héten pirosban fog úszni, június 1-én este pedig a Müpa is. Lesznek a helyszínen szabadtéri programok is, amelyek este 8-kor kezdődnek, még a fények kigyúlása előtt. Ezt követően csoportképeket készítünk, majd átmegyünk az Árpád híd északi járdájára, hogy onnan a Duna Arénával a háttérben fotózhassunk. Az épületet teljesen megközelíteni csak azért nem tudjuk, mert már zajlanak a vizes világbajnokság előkészületei” – mondja Ábele Mária, a Hemokromatózisos Betegek Egyesületének elnöke.

Időben felismerni

„A hemokromatózisra azért kell felhívni a figyelmet, mert ha nem ismerik fel időben, akkor a raktározásban érintett szervek, leginkább a máj, a szív, a hasnyálmirigy, a hormont termelő mirigyek és az ízületek komolyan károsodhatnak. Emiatt akár súlyos szövődmények is kialakulhatnak, például szívelégtelenség , csökkent hormontermelésből adódó rendellenességek, ízületi panaszok, májzsugorodás, a hasnyálmirigy károsodása miatt cukorbetegség. Ezek a problémák a férfiaknál általában ötvenéves kor fölött jelentkeznek, nőknél egy-két évtizeddel később” – mondja dr. Várkonyi Judit hematológus, az MTA doktora, a Hemokromatózis Egyesület alapítója és tiszteletbeli elnöke.

Az egyetemi docens kiemeli, hogy a súlyos problémákhoz vezető vastárolási rendellenesség egyszerű vérvétellel szűrhető. Ennek során a vérképben az úgynevezett transzferrin szaturációt nézik, amely akkor jelez problémát, ha 45 százalék feletti. Ilyenkor genetikai vizsgálatra van szükség, a tényleges diagnózis azzal állítható fel. Mivel a vasfelhalmozódás csak a növekedés lezárultával kezdődik meg, a szűrővizsgálatot azt követően, huszonéves korban kell megejteni. Nőknél az is elegendő, ha csak a menopauza után kerítenek rá sort, náluk ugyanis jobb a helyzet. Ennek oka, hogy esetükben a menstruáció, a terhesség, a szülés és a szoptatás biztosítja a kellő vasvesztést, így a vas a szervekben kevésbé tud felhalmozódni.

Ha a szűrővizsgálat még panaszok jelentkezése előtt igazolja a vastárolási rendellenességet, akkor a kezelés, pontosabban gondozás nem nehéz. Ilyenkor az érintetteknek elég vasszegény diétát tartani, évente többször vért adni. Semmilyen egészségügyi akadálya nincs, az érintettek bátran jelentkezhetnek véradónak. Ezen túlmenően elegendő a ferritin szintjét rendszeresen ellenőriztetni, amihez egyetlen vérvétel szükséges. Ilyen esetben a gondozottak élettartama nem csökken, nem alakulnak ki náluk szövődmények sem. Ha viszont nem történik meg a szűrés, a problémát pedig csak az évekkel, évtizedekkel később jelentkező tünetek miatt észlelik, a kezelés már nehezebb. Ennek oka, hogy a lerakódásokból adódó szervi károsodások már nem fordíthatók vissza. A szövődmények kezelése mellett az érintetteknek jó ideig rendszeres vérlebocsátásra is szüksége van, azáltal csökkenthető ugyanis az elraktározható vas szintje (ilyenkor már nem elég az évenként néhányszor történő véradás). Ezt a bonyolult procedúrát lehet megelőzni az időben történő szűréssel, majd az érintettek gondozásával.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)