Koronavírus: elvégezték az első tüdőátültetést

Sikeres tüdőátültetést végeztek el osztrák orvosok egy koronavírusos betegnél.

Bécsi orvosok végezték az első tüdőátültetést koronavírusos betegnél Európában. Az egyetem tájékoztatása szerint a beavatkozás sürgős volt, mert a 45 éves páciens másképp valószínűleg belehalt volna a tüdő működésének összeomlásába.

A koronavírusból felgyógyult ápoló ennyit változott Döbbenetes képet posztolt az egyik San Franciscóban dolgozó ápoló, aki maga is hat hétig küzdött a koronavírussal. Kattintson a részletekért!

Súlyos állapotba került a vírus miatt

A műtétet múlt hétfőn végezték, a hírek szerint a beteg állapota stabil. "Eddig semmilyen probléma nem jelentkezett, úgy látjuk, kiváló állapotban van a beteg. Minden szerve működik, mindannyian elégedettek vagyunk. Az út azonban még hosszú, míg a kórházból kiengedhetjük" - közölte Walter Klepetko, a klinika vezetője.

A nőn életmentő műtétet végeztek el. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images
A nőn életmentő műtétet végeztek el. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images

A páciensnek - egy karintiai nőnek - az egyetem információi szerint a koronavírus-fertőzés előtt nem volt más betegsége, kiváló egészségnek örvendett. A megbetegedést követően azonban olyan gyorsan rosszabbodott az állapota, hogy lélegeztetőgépre kellett helyezni, később már ez sem volt elég, hetekig testen kívüli membránoxigenátorral (ECMO), egyfajta műtüdővel tartották életben.

Bár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján a koronavírus-fertőzés az esetek 80 százalékában enyhébb lefolyású, a betegek egy részénél súlyos légzési nehézségek jelentkezhetnek. Ha afertőzéseléri a légutakat, a szövetekben gyulladás alakul ki, a tüdőben lévő apró hörgőcskék pedig folyadékkal telnek meg, és kialakul a tüdőgyulladás. A legtöbb halálozásért ez a folyamat okolható, hiszen akár a fiatalabb szervezetben is komoly károk keletkezhetnek emiatt. Az alábbi cikkünkben egy videó is szemlélteti, milyen gyorsan terjedhet a gyulladás a tüdőben!

"Mintha egy üvegbúrából néznék kifelé" - az nlc.hu-nak több ember is elmesélte, hogyan élte meg a kijárási korlátozást. Történeteiket az alábbi cikkben ismerhetjük meg.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció