Kiütések, bőrpír az arcon - autoimmun betegség is lehet

Nyáron nem ritka, hogy a meleg, a napsütés vagy valamilyen kozmetikum hatására fura kiütések, bőrpír jelenik meg az arcon. Ha már hetek óta fennállnak a makacs tünetek, akkor érdemes orvoshoz fordulni, mert autoimmun betegség is állhat a háttérben.

A lupusz egy autoimmun betegség, vagyis a szervezet a saját sejtjeit támadja meg, emiatt pedig gyulladás alakul ki a bőrben, az ízületekben, a vérerekben, a tüdőben és a vesékben is - mondta el dr. Kádár János immunológus, infektológus, az Immunközpont főorvosa. A betegség tehát nem fertőz, ám krónikus, vagyis állandó kezelést kíván, amely akkor lehet a leghatékonyabb, ha minél korábban, az első tünetek megjelenésekor megkezdődik. Ezt nehezíti, hogy az érintettek sokszor nehezen jutnak el a megfelelő kezelőorvoshoz, hiszen a szerteágazó tünetek miatt nehéz azonosítani a betegséget.

lupusz
Elhúzódó kimerültség esetén autoimmun betegségre is érdemes gondolni

Mikor gyanakodjunk lupuszra?

Az elhúzódó fáradtság, a kimerültség, a hajhullás, a légszomj, a mellkasi fájdalom, a szorongás, a hízás vagy fogyás, az ízületek fájdalma, duzzanata, a hőemelkedés vagy láz már egytől egyig figyelmeztető jel lehet, ám ezt magyarázhatjuk a stresszel, a mozgásszegény életmóddal , a vitaminhiánnyal, illetve valamilyen fertőzést is sejthetünk a háttérben. Az arcon és az orrháton megjelenő, pillangóalakú kiütés a lupusz igen jellegzetes bőrtünete, megközelítőleg a betegek 40 százalékánál jelentkezik, így sokan emiatt fordulnak először orvoshoz.

A betegség szövődményei

A korai diagnózis és az időben megkezdett kezelés segíthet megállítani vagy lelassítani az állapotromlást, a betegség szövődményeinek kialakulását. A lupusz ugyanis az egész szervezetet érinti. A kialakult gyulladásos állapot miatt a betegek jelentős részénél fordul elő vesekárosodás, érgyulladás, érelmeszesedés , terhesség esetén pedig megnő a vetélés kockázata.

Az UV-sugárzás rontja a tüneteket

A betegek panaszai nyáron fokozódhatnak, a bőr fényérzékenysége miatt napfény hatására erősödhetnek. Az ultraviola sugarak azonban nem csak a bőrtünetekre hatnak kedvezőtlenül. Dr. Kádár János elmondta, hogy a napfény a betegek általános állapotát is ronthatja, a tünetek fellángolását okozhatja: láz, ízületi fájdalom jelentkezhet, a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok felerősödhetnek.

A lupusz betegségnek alig vannak csak rá jellemző tünetei. Az általános tünetekhez (láz, hasmenés, gyengeség) mindig a betegség aktív szakaszában megtámadott szervekhez köthető tünetek társulnak. A betegség lefolyása hullámzó, enyhébb és aktívabb szakaszok váltják egymást, utóbbiak súlyossága rendkívül változó. A tünetmentes és az aktív szakaszok időben is rendkívül változóak. A tünetmentes időszak éveken át is tarthat. Részletek!

A gyógyszerek fényérzékenységet okozhatnak?

A betegség kezelésének célja a gyulladásos folyamatok mérséklése, a szervkárosodások megelőzése. Erre szteroidok és immunmoduláns szerek szolgálhatnak. Tüneti szerként a bőrpanaszok enyhítésére kortikoszteroid tartalmú krémek javasolhatóak. Bizonyos készítmények, gyógyszerek fényérzékenységet okozhatnak, így felerősíthetik a meglévő panaszokat. Érdemes ezért erről minden esetben a kezelőorvossal konzultálni. Ha úgy érezi a beteg, hogy a fény is ront az állapotán, akkor akár a gyógyszer cseréje is megoldást jelenthet.

Forrás: Immunközpont

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)