Jelek, hogy gyulladás van a szervezetben

A szervezetben kialakult gyulladások számos betegséggel összefüggésbe hozhatók. Milyen tünetek jelzik a problémát, és mi a teendő, ha gyanús panaszokat észlelünk magunkon?

A gyulladás a védekezőmechanizmusok bekapcsolódása. Részeként több kisebb alrendszer lép működésbe a szervezetben, például sejtpusztító, a sejteket a helyszínre toborzó, a célt kijelölő, végrehajtó és ellenanyagok kezdenek megjelenni, de egyidejűleg gyulladáscsökkentő termékek is megjelennek. Általában az immunrendszer valamilyen okból létrejött aktivizálódása váltja ki – foglalta össze dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa.

hasi fájdalom, gyomoszpanasz, fiatal nő
Többféle panasz is felhívhatja a figyelmet a szervezetben zajló gyulladásokra. Fotó: Getty Images

Az eredeti meghatározása szerint ezek a tünetek figyelmeztethetnek gyulladásra: pír, melegség, fájdalom és funkciócsökkenés. Összességében az alábbiak esetén érdemes krónikus gyulladásra gyanakodni:

 • megmagyarázhatatlan kimerültség, erős fáradtságérzet;
 • hőemelkedés;
 • izomfájdalom, -gyengeség és -merevség;
 • fejfájás;
 • hányinger, emésztési zavarok;
 • álmatlanság;
 • akaratlan fogyás.

Akut gyulladás esetén, ha a kiváltó ok például egy bakteriális fertőzés, intenzívebb panaszok jelentkezhetnek:

 • magas láz, hidegrázás;
 • szapora pulzus;
 • verejtékezés;
 • nehézlégzés;
 • szédülés.

Hogyan lehet kimutatni a gyulladást?

A gyulladás során a C-reaktív protein (CRP) szintje megemelkedik a vérben, ezt ki lehet a laboratóriumi vizsgálatokkal mutatni. Fertőzés esetén a CRP értéke pár óra leforgása alatt akár tízszeresére, százszorosára is emelkedhet. Ez az érték a gyógyulás ütemével együtt fokozatosan le is csökken. Krónikus betegségek esetén azonban tartósan magas maradhat.

Az emelkedett CRP-értéknek több oka lehet, például fertőzés, autoimmun betegségek (például rheumatoid arthritisz) vagy daganatos elváltozás. A CRP-szint emelkedése csupán arra utal, hogy a szervezetben valahol gyulladás jött létre. A gyulladás helyéről azonban semmit nem árul el. A laboreredmény tehát önmagában nem, csak a többi vizsgálati lelettel és a beteg panaszaival összevetve ad iránymutatást a diagnózishoz – hangsúlyozta dr. Kádár János.

A gyulladás sem mindig rossz

A szakember kifejtette, ha a laborvizsgálat gyulladást mutat a szervezetben, akkor meg kell keresni a kiváltó okát, majd ennek megfelelően kezelni. Ha a gyulladás a gyógyulást segíti, akkor nem szabad gyógyszerekkel mindenáron elnyomni, ha viszont olyan mértékű, hogy önmagában is veszélyezteti a betegeket, akkor gyulladáscsökkentőkkel lehet mérsékelni. Autoimmun betegségek esetén például kifejezetten hasznos a gyulladás enyhítése. Ilyenkor az immunrendszer működését elnyomó készítmények szedésére is szükség lehet.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: