Mit jelent a magas CRP-szint?

A magas CRP-szint arra utal, hogy a szervezetben valahol gyulladás van. A CRP-teszt az egyik igen érzékeny módszere a gyulladással járó betegségek kimutatásának.

Mi a C-reaktív fehérje?

A C-reaktív fehérjét (CPR) a májsejtek termelik gyulladás esetén, és a gyulladás kezdetére és erősségére azonnal reagál. A CRP feladata, hogy segítse a szervezet nagy falósejtjeinek munkáját a testidegen, illetve károsodott sejtek bekebelezésekor. A CRP szintje gyulladásokban akár ezerszeresére is megemelkedhet, gyógyulásuk esetén pedig gyorsan visszacsökken.

Mit jelent, ha magas a CRP-szint?

Az orvosok között máig nincs teljes egyetértést a magas CPR-szint következményeivel kapcsolatban. Egyes úgy vélik, hogy kapcsolat van a magas CRP-szint és a szívroham vagy a stroke fokozott kockázata között. A The Physicians' Health Study című tanulmányban például megállapították, hogy az egészséges férfiaknál háromszor nagyobb a szívroham kockázata, ha szervezetükben magas a CRP-szint. A Harvard Women's Health Study nevű tanulmány pedig kimutatta, hogy nők esetében a magas CPR-szint a magas koleszterinszintnél is nagyobb kockázatot jelent stroke -ra és szívkoszorúér-betegségre . De vannak olyan kutatások is, amelyek azt sugallják, hogy kapcsolat lehet a CRP-szint és a krónikus obstruktív tüdőbetegség ( COPD ) között is.

A CRP-szintet vérből határozzák meg
A CRP-szintet vérből határozzák meg

Az orvosok CRP-tesztet - más vizsgálatokkal együtt - a szívbetegségek és a stroke kockázatának felmérésére szoktak leggyakrabban elrendelni, vagy például az alábbi gyulladásos autoimmun betegségek diagnosztizálására:

  • gyulladásos bélbetegség (IBD)
  • reumatoid arthritis
  • lupusz

Hogyan mérik a CRP-szintet?

A CRP-szintet vérből határozzák meg és általában egyéb laboratóriumi eredményekkel együtt értékelik (pl. vérkép). Háziorvosi rendelőben, ügyeleten lehetőség van gyorsteszt alkalmazására is, melyhez az ujjbegyből vett vér is elégséges.

Hogyan készüljünk fel a vérvételre? A vérvételre készülni kell: vannak bizonyos szabályok, amelyeket a sikeres eredmény érdekében mindenkinek be kell tartania. Lássuk ezeket !

Milyen az ideális CRP-szint?

Egy sztenderd CRP-mérés esetében a 8 mg/l eredmény normális szintnek számít. Ha ennél nagyobb lesz szervezetünkben a CRP-szintje, akkor valamilyen súlyos fertőzésre, rákos megbetegedésre, autoimmun betegségre, esetleg már krónikus betegségre is utalhat, amely diagnosztizálásához további vizsgálatok szükségesek.

Ha a CRP-tesztet a szívbetegségek kockázatának felmérése érdekében végzik el, akkor az alábbi értékek érvényesek:

  • kevesebb, mint 1 mg/l érték esetén alacsony a kockázat a kardiovaszkuláris betegségekre
  • 1 és 2,9 mg/l érték között közepes a kockázat
  • 3 mg/l-nél magasabb érték esetén magas a kockázat

Forrás: drkashi.science

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)