Így ismerhető fel a veseköves roham

Magyarországon a lakosság mintegy 3-4 százalékát érinti a vesekövesség, amely gyakran semmilyen panaszt nem okoz. Olykor viszont műtéti beavatkozásra is szükség lehet a probléma kezelése érdekében.

A vesekövek kemény, kristályos képződmények a vesékben. Amíg ezek a kövek a vesemedencében helyezkednek el, illetve nem akadályozzák a vizelet szabad elfolyását, addig az állapot teljesen tünetmentes maradhat. Ha azonban egy-egy kő elmozdul, elakadást és húgyúti pangást okozhat. Az így kialakuló veseköves roham tünetei igen jellegzetesek: éles, szúró, illetve görcsösfájdalomlép fel deréktájon, ami kisugározhat a comb irányába. Mindehhez hányinger, hányás is társulhat. Hogyan lehet megelőzni a vesekövességet? Mi a teendő már panaszokat is okozó kövek esetén? A témáról bővebben Betegségek A-Z rovatunk leírásában olvashat ide kattintva.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső