Fém az ételeinkben: miért veszélyes?

Meglepően sok ételünk tartalmaz fémmaradványokat, például ólmot, kadmiumot, krómot vagy higanyt. Hogyan kerülhetnek be ezek az ételeinkbe, milyen hatással vannak ezek az egészségünkre, és hogyan tehetünk a problémák ellen?

A fémek, mint amilyen a higany és az ólom, a természetben is megtalálhatóak, változó mennyiségben ugyan, de jelen vannak a talajban, a vízben, sőt a levegőben is. A termőtalajon, illetve a vízen keresztül az élelmiszereinkbe is bekerülhetnek, onnan pedig a szervezetünkbe juthatnak. Az emberi tevékenységeken keresztül is jelentős mennyiségű fémmaradvány kerülhet a környezetünkbe, onnan az élelmiszerekbe, majd pedig a testünkbe. Ráadásul ez sokkal gyakoribb lehet, mint azt gondoljuk.

Higanymérgezés A Minamata-kór higanymérgezés okozta neurológiai szindróma. Tünetei közé tartozik a végtagzsibbadás, általános izomgyengeség, látászavar. Súlyos esetben bénulás, kóma léphet fel, majd halált okoz. A terhes nőket érő higanymérgezés a gyermeknél veleszületett Minamata-szindrómát és fejlődési rendellenességeket okozhat. Tudjon meg többet, kattintson! Az ételekben található fémek az esetek nagy részében nem veszélyeztetik az egészségünket, sőt bizonyos fémek, így a vas vagy a réz elengedhetetlenek a szervezetünk megfelelő működéséhez. Azonban az idő előrehaladtával a fémek nagyobb koncentrációt érhetnek el a szervezetünkben, és ezek a felgyülemlett anyagok lassan "mérgezhetnek" és akár súlyos problémákat is okozhatnak. Melyek lehetnek ezek a problémák és mennyire veszélyeztetnek minket?

Egy 2013-as amerikai kutatás szerint az autista gyermekek szervezetében jóval több fémet, elsősorban ónt, ólmot és talliumot találtak, mint azoknak a gyerekeknek a szervezetében, akiknél nem diagnosztizálták ezt a betegséget. A szakemberek szerint ezek a fémek megzavarják a normális agyfejlődést és működést, de egyéb szerveinkre is hatással lehetnek. Bár további kutatásokra is szükség van a témával kapcsolatban, a szakemberek szerint a fémekkel való kapcsolat minimalizálása csökkentheti azautizmustüneteit.

A nikkel jól ismert allergén, mely az arra érzékenyeknél bőrgyulladásos tüneteket okozhat, például a bőr viszketését, hámlását, kivörösödését. Nemcsak a nikkeltartalmú ékszerek vagy éppen a ruhákon található gombok okozhatnak problémát, de az ételek is. Bár viszonylag kis mennyiség található például a brokkoliban, a csirkemellben, a zöldbabban vagy a csokoládéban, ha éppen olyan a napi étrendünk, könnyen annyit fogyaszthatunk belőle, hogy az allergiás reakciót okozhat. A nikkel belekerülhet az ételeinkbe vagy az ivóvízbe a csöveken, a konzervdobozokon vagy éppen az edényeinken keresztül is.

Higany a tengeri halakban, tengeri herkentyűkben lehet veszélyes mennyiségben

Higany a tengeri halakban, tengeri herkentyűkben lehet veszélyes mennyiségben

A szelén nagyon fontos az egészségünk szempontjából, ám nagyobb mennyiségben káros mellékhatásokat okozhat, például depressziót, szorongást, idegességet, hányingert, hajhullást és a körmök elvékonyodását. Nagyobb mennyiségű szelén található a brazil dióban, ezért ha valaki sokat eszik ebből a magból, szelénmérgezést is kockáztathat. Nagyjából 60 gramm brazil dió tartalmaz annyi szelént, hogy az már mérgezéses tüneteket okozhat.

A szervezetünkben a túl sokcinkis kellemetlen hatásokat okozhat, többek között hányingert és hányást, étvágytalanságot, hasi görcsöket, hasmenést és fejfájást. Az egyik legsúlyosabb következménye a túl sok cinknek, hogy felborítja a szervezet mikrotápanyag-egyensúlyát, és emiatt például vérszegénység alakulhat ki, és az immunrendszerünk normális működésében is zavar keletkezhet. A cinkmérgezés lehet akut és krónikus, ám ha valaki kiegyensúlyozottan étkezik, ettől nem kell tartania. A cinktartalmú étrend-kiegészítőket szedőknek azonban érdemes óvatosnak lenni - a maximálisan tolerálható mennyiség naponta 40 mg.

Az egyik legveszélyesebb fém a higany, mely nagy mennyiségben negatív hatással lehet az idegrendszerre és az agyműködésre. Különösen a tengeri halakban, illetve a tengeri herkentyűkben lehet veszélyes mennyiségű higany, a tengervíz szennyezettsége miatt. A higanymérgezés szerencsére keveseket veszélyeztet, de azoknak mindenképpen érdemes odafigyelni, akik sok tengeri halat fogyasztanak.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)