Felesleges pénzkidobás a méregtelenítés?

Az év első hónapjaiban sokan döntünk úgy, hogy egészségesebben akarunk élni, sportosabb életmódot akarunk folytatni - vagy éppen fogyni akarunk. Mindezen elhatározások pedig sokszor egy méregtelenítéssel kezdődnek. Mindez csak pénzkidobás?

Azt nem tudjuk pontosan megmondani, hogy a "detoxkúrák" ötlete honnan jön, de az biztos, hogy számos tradicionális gyógyászati iskola javasolja a méregtelenítést preventív megoldásként: mindez azon elméletből származik, hogy a méreganyagok rendszeresen és folyamatosan halmozódnak fel szervezetünkben, ezeket pedig időről időre el kell távolítanunk magunkból. Legyenek ezek böjtök, citromlékúrák, beöntések vagy nagy mennyiségben fogyasztott étrend-kiegészítők - úgy tűnik, ezekkel általában csak pénzünket, időnket és energiánkat pazaroljuk.

Mikor méregtelenítünk?

Orvosi szempontból akkor, amikor mérgeket vagy mérgező vegyületek lerakódásait akarjuk eltávolítani a szervezetből - ezek elfogyasztással, belélegzéssel vagy bőrön keresztül kerülhetnek belénk. Szervezetünk saját méregtelenítő rendszereit néha túlságosan leterhelik ezen anyagok - ilyenkor van szükség a méregtelenítésre. Méregtelenítésre testünk számos szervünket használja: bőrünket (faggyú és izzadság révén), májunkat és epehólyagunkat (epe révén), vesénket (vizelet révén), tüdőnket, nyirokrendszerünket (nyirok révén) és beleinket (ürülék révén).

A méreganyagok nemcsak külső forrásból jöhetnek (gondoljunk például egy ételmérgezésre), hanem belsőből is: ez akkor történik, amikor fiziológiai folyamatok során melléktermékek keletkeznek vagy ilyenek éppenséggel sejtjeink salakanyagai is: így keletkeznek például oxigén segítségével a rettegett szabadgyökök is.

Mindezek mellett az ételeinkben lerakódott vegyületek, a szépségipari termékekben (vagy éppen ezek csomagolásában) található vegyszerek, az alkoholok vagy éppen a dohányzás is számos eltávolítandó méreganyaggal látják el szervezetünket.

Ami ezen anyagok méregtelenítését illeti: ne gondoljuk azt, hogy egy egyszeri "teljes méregtelenítés" hetek, hónapok vagy évek folyamatosan felhalmozódó méreganyagait el fogja távolítani: az elhanyagolt szervezetnek több kell, mint a rossz életvitel pillanatnyi megbánása. Tudományos bizonyíték és kutatás például a mai napig nem létezik azzal kapcsolatban, hogy az egyszeri vagy rövidtávú kúrák bármilyen igazi előnnyel járnának.

A méregtelenítést érdemes tudatosan megtervezni

A méregtelenítést érdemes tudatosan megtervezni

Természetes méregtelenítés

Ami viszont jó hír: méregtelenítéssel foglalkozó szerveink és enzimjeink folyamatosan azon dolgoznak, hogy szervezetünk méregtelen lehessen. Az természetesen segít, ha nem iszunk alkoholt vagy nem eszünk marokszámra csokoládét és "junk food"-ot , de az igazi változások hosszú távon történnek. Májunknak például több mint 500 különböző funkciója van, ezek közül az egyik legfontosabb, hogy feldolgozza a szervezetbe kerülő mérgeket.

Maga a méregtelenítés egy háromlépcsős folyamat

Az első két fázisban a zsírban oldható vegyületek vízben oldható vegyületekké alakulnak, a harmadikban pedig az átalakult vegyületek kikerülnek a sejtekből, onnan pedig az epével, vizelettel vagy ürülékkel a szervezetből is. Mindezek mellett az enzimek is nagy szerepet játszanak a méregtelenítésben és természetesen minél több mindent kell méregteleníteni, annál több enzim termelődik - a megfelelő emésztéshez például a hasnyálmirigyben.

Míg a vitaminok és az ásványi anyagok is fontos szerepet játszanak abban, hogy a méregtelenítő folyamatok és az enzimtermelődés is jól működjenek.

Érdemes tehát megjegyeznünk, hogy az emberi test egy önmagát igen jól javító és méregtelenítő, igen komplex szervezet - és akkor is méregtelenít, amikor borkóstolón ülünk egy Michelin-csillagos étteremben vagy akár egy gyorsétteremben, nem csak akkor, ha detoxra fogjuk. Ezt viszont érdemes nem kihasználni: a napi optimális működésünkhöz szükséges ételeket, italokat és étrend-kiegészítőket nem hagyhatjuk ki!

Forrás: www.dailymail.co.uk

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)