Ezeket tudjuk rosszul a véralvadásgátlókról

Számos előnyüknek köszönhetően egyre többen váltanak át új típusú véralvadásgátlókra (NOAC) a régebbi kumarinszármazékokról. Ennek ellenére sokak fejében még mindig él pár tévhit az újabb készítményekkel kapcsolatban.

INR ellenőrzésre van szükség

Milyen következményekkel kell számolni, ha valaki úgy dönt, abbahagyja a véralvadásgátlók szedését? Részletek itt.

A régebbi (kumarinalapú) készítmények alkalmazása esetén valóban rendszeres INR ellenőrzésre van szükség, mivel csakis ennek ismeretében lehet beállítani a megfelelő dózist, hiszen sem az nem jó, ha túl magas az INR, sem ez, ha túl alacsony. Az új típusú antikoagulánsok (NOAC) esetén erre nincs szükség, így lényegesen kényelmesebb használatuk, ráadásul ez külön jó azoknak, akiknél nehéz beállítani az INR szintjét.

Hajhullást okoznak

Sokan panaszkodnak arról, hogy amióta véralvadásgátlót szednek, fokozott hajhullással küzdenek. Viszont ez a mellékhatás inkább a kumarinszármazékoknál jelentkezik, a NOAC gyógyszerek esetén egyáltalán nem vagy sokkal kisebb mértékben. Amennyiben mégis, érdemes ellenőriztetni a beteg vas-, cink- és szelénszintjét, mert ezek alacsony mennyisége nagyobb mértékű hajvesztéssel jár.

véralvadásgátló gyógyszer, kumarin, véralvadás, új típusú antikoagulánsok, NOAC
Az új típusú véralvadásgátlókkal kapcsolatban számos tévhit kering a köztudatban

Bárkinek felírhatja az orvos

"Az új típusú véralvadásgátlókat manapság előszeretettel írják fel az orvosok, köszönhetően megannyi pozitívumuknak. Viszont azt érdemes tudni, hogy vannak olyan betegségek, amelyek fennállása esetén nem szabad e készítményeket alkalmazni. Ilyen állapot elsősorban a veseelégtelenség és a súlyos májelégtelenség, valamint a vérzékenység. Ilyen esetekben más készítmény használata indokolt" - mutatott rá prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája.

Vérzéses szövődményeket okoznak

Régebben egy német lap révén elterjedt az a tévhit, miszerint a NOAC szerek megnövelik a súlyos vérzéses szövődményének kialakulásának kockázatát. Az állítás csupán részben igaz, hiszen tudni kell, hogy minden antikoaguláns megnöveli ennek rizikóját. Azonban statisztikák szerint az új típusú készítmények esetén ez az esély kisebb, mint a kumarinoknál. Viszont amennyiben indokolatlan vérzéseket tapasztal a beteg, így például gyakori, bő fogínyvérzést, vagy nagyon erős menstruációt, azt mindenképpen meg kell említenie a kezelőorvosának.

Egyáltalán nincs szükség monitorozásra

Sok beteg - és néhány orvos - is beleesik abba a hibába, hogy azt hiszik, semmilyen monitorozást nem igényel a NOAC szerek használata. Habár rendszeres INR mérésre valóban nincs szükség, más értékeket viszont fontos olykor ellenőrizni, például a máj- és vesefunkciókat, vagy a hemoglobinszintet. Tehát valóban kényelmesebb az új típusú gyógyszerek használata, ám ez még nem jelenti azt, hogy bizonyos időközönként ne lenne szükség monitorozásra.

Az új szereknek nincs ellenszere

Sokáig az új típusú antikoagulánsok hatását nem lehetett egyszerűen és gyorsan felfüggeszteni (például ha azt egy akut műtét igényelte ), emiatt pedig az orvosokban ellenérzés alakult ki a használatukkal kapcsolatban. Azonban ma már vannak olyan gyógyszerek forgalomban, amelyek a hatást képesek gyorsan felfüggeszteni. Ezek azonban csak kórházi körülmények között alkalmazhatók - mint ahogy a vérzés kezelését is ott végzik.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)