A véralvadásgátló szedése

HáziPatika

A véralvadásgátló terápia életet menthet, ám műtét esetén igen elővigyázatosnak kell lenni, ugyanis jelentős vérvesztést okozhat, ha a beteg - és orvosa - nem jár el megfelelően.

Hogy mi mindenre kell ekkor ügyelni, arról prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája beszélt.

Mi a véralvadásgátlók szerepe?

A véralvadásgátló terápia azt a célt szolgálja, hogy segítségével megelőzhető legyen az életveszélyes vérrögök keletkezése. Tulajdonképpen a kezelés a szervezet "trombózis/vérzékenység" egyensúlyát egy kissé a vérzékenység felé tolja el, hogy a fokozott alvadékonyság ne érvényesülhessen. Hatásmechanizmusát tekintve többfajta készítmény van forgalomban. Három nagy csoportjuk a kumarinszármazékok, a heparinok és az új típusú véralvadásgátlók (NOAC). Hogy melyiket szükséges a betegnek alkalmaznia, arról a kezelőorvos dönt - természetesen indokolt esetben engedélyezett az áttérés más készítményre, előzetes egyeztetés után.

A véralvadás-gátlók alkalmazása életmentő jelentőségű. Olykor azonban a gyógyszer szedésével olyan kellemetlen mellékhatások is jelentkeznek, mint például a hajhullás. Hogy lehet a problémát kiküszöbölni? Részletekért kattintson!

Fontos azonban tudni, hogy bármilyen készítményt is szed a beteg, közös tulajdonságuk, hogy megnövelik a vérzéses szövődmények előfordulását - éppen ezért alkalmazásuk rendszeres ellenőrzést és odafigyelést kíván, főleg, ha a páciens műtétre készül.

Minden esetben más terápiára van szükség műtét előtt?

Nagyon fontos hogy még mielőtt sor kerülne a műtétre, egyeztessen orvosával a véralvadásgátló terápiáról. Arról, hogy bizonyos műtéti beavatkozások esetén hogyan kell eljárni, mikor kell a korábbi alvadásgátló kezelést felfüggeszteni, és milyen gyógyszerre kell áttérni a hatékony műtéti trombózismegelőzés céljából, nagyon részletesen kidolgozott un. protokollok vannak. A kezelőorvosnak, az altatóorvosnak és az operatőrnek ezeket minden műtéti típus esetén ismernie kell, és ezek szerint eljárnia. Hogy mi a teendő, többek között az befolyásolja, hogy milyen a beteg INR-értéke, trombózisrizikójának mértéke, mikor volt trombózisa, van-e genetikai hajlama vagy egyéb trombózisfokozó betegsége, milyen műtétre készül stb.

A véralvadásgátló terápiával megelőzhető az életveszélyes vérrögök keletkezése, véralvadásgátló véralvadásgátló terápia vérrög trombózis
A véralvadásgátló terápiával megelőzhető az életveszélyes vérrögök keletkezése

Természetesen a kisebb műtétek esetén nincs mindig szükség az eddig alkalmazott - orális- terápia felfüggesztésére vagy módosítására, ám nagyobb beavatkozások előtt szükség lehet LMWH injekcióra áttérni, amelyet előre meghatározott ideig a műtét után is alkalmazni kell - mondja prof. Blaskó.

Mi a helyzet a sürgős műtétekkel?

Sajnos előfordulhatnak olyan esetek, amikor sem a beteg, sem az orvosa nem tud felkészülni a műtétre, hiszen sürgős beavatkozásra van szükség (pl. baleset miatt). Ebben az esetben antidótum adására van szükség, amely lényegében hatástalanítja az adott szert, így a véralvadásgátló hatása felfüggeszthető. Sok esetben az antidótum mellett még a szükséges alvadási faktorok pótlására is szükség lehet. Ezek az eljárások azonban szakintézeti/kórházi ellátást igényelnek.


Bár nemrégiben az úgynevezett új típusú alvadásgátlóknak (NOAC szereknek) még nem létezett ellenszere, olyanok anyagok azért voltak, amelyek csökkentették a hatásukat. Mára pedig már megjelentek az új szerek antidótumai is (igaz, ezek drágák, és csak kórházban juthatunk hozzájuk).

Fontos! NOAC-szereknél, ha netán a betegek nem emlékeznek pontosan, hogy bevették-e az aznapi adagot, soha ne jusson eszükbe, hogy másnap dupla adagot vesznek be! Folytassák a szedést, és a kihagyott napot "felejtsék el"!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban szombaton délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag