Ezek lehetnek a vesekő tünetei

A vesekövek kialakulhatnak lerakódott kalciumból, húgysavból, de lehetnek cisztin- vagy struvit kövek is. Méretük homokszemnyitől az ökölnyiig terjedhet. Mivel kialakulásuk egyáltalán nem ritka, nem árt tisztában lenni a tünetekkel.

Hátfájás, hasi fájdalom

A vesekő okozta fájdalom - nincs mit szépíteni - pokoli érzés, sokan úgy írják le, hogy olyan, mintha kést döfnének beléjük. Általában akkor kezdődik, amikor a kő mozogni kezd a húgyvezetékben és elzáródást okoz. Többnyire hirtelen jelentkezik, és a fájdalomérzet helye a kő mozgásával együtt változik.

Fájdalom, égő érzés vizelés közben

Akik még nem tudják, hogy vesekövük van-e, a fájdalmat gyakran összetévesztik egy felfázás vagy húgyúti fertőzés okozta fájdalommal. Bizonyos esetekben megeshet, hogy a vesekő és a fertőzés egy időben jelentkezik.

Ezek lehetnek a vesekő tünetei
A vesekő okoztafájdalompokoli

Gyakori vizelés

A vesekövesek általában sokkal többször vizelnek, illetve a vizeletürítést sürgető ingerük is erősebb az átlagosnál. Általában az éjszakát sem tudják végigaludni, legalább egyszer vagy kétszer fel kell kelniük, hogy vécére menjenek.

Vér a vizeletben

A véres vizelet igen gyakori tünet a veseköveseknél. A vér lehet piros, rózsaszín vagy barnás is. Bizonyos esetekben a vér mennyisége olyan kicsi, illetve a vérsejtek olyan aprók, hogy szabad szemmel nem is láthatóak, de vizeletvizsgálat során mikroszkóppal kimutatható a jelenlétük.

Opálos, erős szagú vizelet

Az egészséges vizelet áttetsző és nincs erős szaga. Ha azonban zavaros, opálos, és erős, maró szaga van, akkor ez jelzi, hogy a húgyutakban vagy a vesékben valamilyen fertőzés ütötte fel a fejét.

Hányinger, hányás

Viszonylag gyakori tünet, amelyet az okoz, hogy a vese és az emésztőrendszer között idegi kapcsolat van. A vesében lévő kövek irritálhatják ezeket az idegeket, amitől hányinger, illetve hányás alakulhat ki. Nem ritka a láz és az erős hidegrázás sem.

Forrás: healthline.com

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +9 °C
Minimum: -3, +3 °C

Fényszegény, szürke idő lesz, legfeljebb keleten süthet ki némi időre a nap. Nyugaton eső, havas eső is lehet, máshol csak szitálás fordul elő. Néhol időnként megélénkül a keleties szél, 3, 9 fokos maximumokat mérhetünk. Szombaton átmenetileg nem jön újabb front. Ennek ellenére a fejfájás tartós tünet lehet, estétől a migrénhajlam is fokozódik. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet, a fertőzések terjedésének kedveznek a feltételek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: