Betegség állhat az őszi fásultság mögött

Akár hormonzavarok is állhatnak a háttérben, ha a hűvösebb napok és a korai sötétedés beköszöntével levertebbnek érezzük magunkat.

Milyen tünetekkel jelentkezhet apajzsmirigyalulműködése? Részletek itt.

Az őszi óraátállítást, a korai sötétedést, a hűvösebb időjárást nem mindenki viseli zökkenőmentesen, ráadásul a napfényhiányos hónapokban a D-vitamin-raktáraink is kimerülhetnek, ha nem figyelünk a megfelelő pótlására. "Fontos figyelembe vennünk, hogy hormonális problémák is okozhatnak fáradékonyságot, hangulati ingadozásokat, illetve akár menstruációs problémákat. A pajzsmirigy-alulműködés mellett a Cushing-szindróma is felmerülhet, mint lehetséges betegség" - mutatott rá dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológus főorvosa.

Hormonális zavarok is állhatnak a gyakori hangulatingadozás és kimerültség hátterében
Hormonális zavarok is állhatnak a gyakori hangulatingadozás és kimerültség hátterében

Túl sok stresszhormon

A mellékvesekéreg által termelt kortizol egy szteroidhormon, amelynek szintje stressz hatására rendszerint megemelkedik az adrenaliné mellett. Ilyenkor glükóz szabadul fel a szervezetben annak érdekében, hogy bírjuk a fokozott megterhelést. Amellett, hogy a kortizol támogatja a szervezet válaszkészségét a stresszes helyzetekben, segít a vérnyomás szabályozásában, a gyulladások kontrollálásában, sőt befolyásolja a szív- és érrendszeri funkciókat is. Komolyabb problémát akkor okoz, amikor a mellékvese túltermelést végez. A kórosan magas kortizolszintet hiperkortizolizmusnak, az ennek nyomán fellépő tünetegyüttest pedig Cushing-szindrómának nevezzük.

Ez az állapot:

  • leginkább fiatal felnőtteknél alakulhat ki (20-40 közti életkor);
  • háromszor gyakrabban fordul elő nőknél, mint férfiaknál;
  • túlsúllyal (törzsre lokalizálódó, illetve hasi elhízás), a libidó hiányával, fáradékonysággal és depresszióval jelentkezik;
  • jellegzetes striákat okoz a testfelszínen;
  • menstruációs panaszokat vált ki;
  • kísérő panasza lehet a magas vérnyomás, illetve ritkán cukorbetegség léphet fel tüneteként.

A Cushing-szindróma diagnózisa

A panaszok pontos okára laborvizsgálat útján lehet fényt deríteni, amelyhez különböző képalkotó vizsgálatok is csatlakozhatnak. Fontos információ a szakorvosnak, hogy a kortizol szintje más és más értékeket mutat napközben és este. Érdemes ellenőriztetni még a pajzsmirigy- és a mellékvese-funkciókat, valamint a vércukor- és inzulinszintet terheléses vizsgálattal. Az agyalapi mirigyben vagy a mellékvesékben CT-vel vagy MR-rel mutatják ki egy esetleges daganat jelenlétét, kortizol túltermelésénél ugyanis erre is gondolni kell, akárcsak ektópiás ACTH-termelő daganatra.

"Olykor életmódváltással, pihenéssel, illetve személyre szabott gyógyszeres kezeléssel, folyamatos kontrollvizsgálatokkal sokat tehetünk a panaszok megszűnése érdekében" - mondta el dr. Bérczy Judit. Hozzátette, a pontos diagnózis birtokában az esetek egy részében sebészi beavatkozásra is sor kerülhet.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő