Betegek, akiknek egy fogászati beavatkozás is veszélyes

Míg a legtöbb krónikus betegség növeli a COVID-19 kockázatát, a hemofíliás betegek bizonyos szövődményekkel szemben még védettebbek is egészséges társaiknál. A járványhelyzet azonban az ő kezelésüket is megnehezíti. A betegség világnapja kapcsán szakemberrel beszélgettünk.

A hemofília vagy vérzékenység egy örökletes véralvadási rendellenesség, amit a véralvadási faktorok hiánya vagy működési rendellenessége okoz. Magyarországon több mint 3700 embert kezelnek veleszületett vérzékenységgel, vagyis nem tartozik a leggyakoribb megbetegedések közé, de nem is olyan ritka. A legtöbben mégis nagyon keveset tudunk róla.

A közhiedelemmel ellentétben a hemofíliásokat elsősorban nem az a veszély fenyegeti, hogy véletlenül megvágják magukat valahol, és ennek következtében elvéreznek, hanem hogy az ízületeikben, izmaikban, esetleg a belső szerveikben vérzések alakulnak ki. Ebből az állapotból rendkívül fájdalmas, súlyos elváltozások alakulhatnak ki, ezért fontos a megfelelő kezelés és az állandó orvosi kontroll. Utóbbit jelentősen megnehezíti az itthon is tomboló pandémia. A hemofíliások április 17-i világnapja kapcsán szakemberrel beszélgettünk.

A szűnni nem akaró vérzés okai A véralvadási zavarok bizonyos szituációkban jelentős problémát okozhatnak a betegek számára. Bár a jellemzően férfiakat sújtó hemofíliát sokan ismerik, érdemes szót ejteni egy gyakoribb, mindkét nemet érintő kórképről is. Kattintson a részletekért!

Gyermekkortól kialakulhatnak spontán vérzések

"Nem ez a leggyakoribb veleszületett vérzékenység - az a Willebrand kór -, viszont a tünetei és a társadalmat terhelő, gazdasági hatásai miatt a hemofília tekinthető a legsúlyosabbnak" - mondta el a HáziPatika.com megkeresésére dr. Nemes László hematológus főorvos, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Országos Hemofília Központjának vezetője. A betegség oka az úgynevezett VIII:C, illetve a IX. véralvadási faktor hiánya, amely az esetek nagy részében a fiúgyermekeket sújtja. A hemofília megjelenése ugyanis az X-kromoszómához kötött, lappangva öröklődik. Ha egy nő két X-kromoszómájának valamelyikén hordozza a hemofíliáért felelős gént, az egészséges vagy a beteg gént 50-50 százalékos valószínűséggel adja át gyermekének. Mivel a fiúknak csak egy X-kromoszómájuk van, a génhordozás egyben betegséget is jelent. Ezzel szemben lányoknál az egészséges X-kromoszóma ellensúlyozza a beteg gén hatását. A hemofíliás férfi mindegyik lánygyermeke hordozó lesz, míg - egészséges anyától származó - fiúgyermekei egészségesek.

A betegség súlyosságát az befolyásolja, hogy az említett VIII-as és IX-es faktoraktivitás milyen mértékű - magyarázta a hematológus főorvos. Az egészséges szervezetben 70-120 százalék közötti ez az érték, 30-5 százalék között enyhe, 5-1 százalék között pedig középsúlyos hemofíliáról beszélhetünk. Súlyos hemofíliában szenvedőknél ez az arány már 1 százalék alatt van, vagyis szinte egyáltalán nem termelődnek ezek a véralvadási faktorok.

A járvány a hemofíliás betegek kezelését is megnehezíti. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images
A járvány a hemofíliás betegek kezelését is megnehezíti. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images

Már az enyhe hemofília esetén is veszélyt jelenthet egy teljesen hétköznapi fogászati beavatkozás is, ezért állandó kezelésre szorul. Spontán vérzés viszont inkább a középsúlyos és súlyos esetekben fordulhatnak elő. Utóbbi esetben hetente, kéthetente ízületi és izomközti vérzések alakulhatnak ki anélkül, hogy a beteg beütötte volna az érintett testrészét. Ezek a problémák már kisgyermekkortól jelentkezhetnek és megfelelő kezelés nélkül mozgáskorlátozottságot és komoly fájdalmakat okozhatnak. Leginkább a nagyízületekben - gyakoriság sorrendjében a bokában, térdben, könyökben, csípőben és a vállban - alakulnak ki ezek a spontán vérzések, de a belső szervekben és a központi idegrendszerben is jelentkezhetnek - hangsúlyozta dr. Nemes László.

Veszélyes a járvány a hemofíliás betegekre?

A kezelés alapja, hogy a hiányzó véralvadási faktort pótolhassa a beteg. Ezt olyan, intravénás injekció formájában beadható, plazma eredetű faktorkészítmények biztosíthatják, melyek az önkéntes donorok vérplazmájából készülnek. Mivel a plazmakészítményben lévő vírusokat a tisztítási folyamat során inaktiválják, így a koronavírust vérkészítménytől biztosan nem lehet elkapni.

Probléma azonban, hogy a plazmaadók száma - a véradókéhoz hasonlóan - a koronavírus-járvány alatt jelentősen lecsökkent. Szerencsére már mesterséges úton, úgynevezett rekombináns technológiával is elő lehet állítani ezeket a fehérjéket, így a betegek ellátásához szükséges készítményekből egyelőre nincs hiány. A Magyarországon használt készítmények nagyobbik részének alapanyaga ily módon készül - magyarázta a szakember. Hozzátette: a járványhelyzet emellett az orvosi konzultációkat is megnehezítette, a betegeknek a személyes kontaktus helyett sokszor a telefonos érintkezésre kellett hagyatkozniuk az elmúlt hónapokban.

Míg a legtöbb krónikus betegség növeli a koronavírus okozta COVID-19 kockázatát, a hemofíliás betegek bizonyos aspektusból még védettebbek is az egészséges társaiknál. A koronavírus okozta trombózisos szövődmények, amelyek miatt sok esetben végzetessé is válhat a fertőzés, sokkal ritkábban alakulhatnak ki a véralvadási problémákkal küzdő betegeknél. Hogyha azonban mégis súlyos tüneteket vált ki szervezetükben a koronavírus, az intenzív ellátásuk fokozott odafigyelést igényel a hematológus szerint. Hozzátette azonban: a betegek a Magyarországon engedélyeztetett és használt oltások mindegyikét veszély nélkül megkaphatják.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)