Az ujjaink ezért duzzadnak

Ha egyszer csak észrevesszük, hogy a gyűrűink szorossá váltak, vagy esetleg fel sem tudjuk húzni őket, akkor nem kell feltétlenül megijednünk.

Az ujjak megduzzadásának számos oka lehet, és ezek közül nem mindegyik utal betegségre. Lehet például, hogy egyszerűen csak nagy a hőség. Melegben az erek kitágulnak, és több hő távozik a bőrön keresztül, hogy a test ne hevüljön túl. Amikor az erek összehúzódnak, a szervezetben lévő folyadék egy része beszivároghat a szövetekbe, ami duzzadást okozhat. Aggodalomra akkor lehet okunk, ha a duzzanat csak a kézfejet és az ujjakat érinti, és a szorításunk is gyengül - ilyenkor érdemes orvoshoz fordulni. Gyakori ok még a túlzott sóbevitel, amely hatására a szervezet folyadékot tart vissza, ami szintén duzzanatot okozhat - de ez legfeljebb 24 órán belül el is múlik.

Természetes módszerek duzzadt lábakra.

Ínhüvelygyulladás is lehet az ok

Az arthritisz különböző formái is okozhatják az ujjak megdagadását. Ilyenkor a kísérőtünetek közé tartozik a merevség, a fájdalomérzet, és a duzzanat leggyakrabban reggelente jelentkezik. Ínhüvelygyulladás esetén is megduzzadhatnak az ujjaink, ilyenkor a jelenség mellé égő, bizsergő érzés vagy zsibbadás, érzéketlenség is társulhat a kézfejben és az ujjakban, és fájdalmat tapasztalhatunk, ha csavaró mozdulatot próbálunk tenni a kezünkkel, vagy megpróbáljuk ökölbe szorítani. Érdekes adat, hogy kutatások szerint az ínhüvelygyulladás háromszor olyan gyakori a nők, mint a férfiak esetében.

Az ujjak megduzzadásának számos oka lehet
Az ujjak megduzzadásának számos oka lehet

A nyirokrendszer elzáródása is okozhat ujjduzzadást, ilyenkor a felesleges anyagokat, baktériumokat tartalmazó nyirokfolyadék nem ürül ki. Limfödéma esetében az ujjak mellett a lábujjak, karok, lábak is megduzzadhatnak, a bőr pedig feszülni kezd. Kismamák esetében preeklampszia hatására is megduzzadhatnak az ujjak, ilyenkor kórosan magas lesz a vérnyomásuk, ami mellé fehérjevizelés és végtagvizesedés is társul. A dagadó ujjak Raynaud-kórt is jelezhetnek, ilyenkor az artériák beszűkülnek, általában hideg vagy stressz hatására, ami gátolja a vérkeringést. A duzzanat, fájdalom vagy bizsergés olyankor jelentkezik, mikor a keringés helyreáll - jellemző tünet, hogy a duzzadás előtt az ujjak kékes árnyalatot vesznek fel. Ez a betegség is gyakoribb nők, mint férfiak esetében.

Az erősebb izommunka miatt edzés során is megduzzadhatnak az ujjaink - ilyenkor a test által termelt hő hatására az ujjakba, lábujjakba, kezekbe több folyadék kerül, mert a szervezet ezzel a módszerrel hűti magát. Ha valamilyen gyógyszert rendszeresen szedünk, nézzük át a hozzá tartozó tájékoztatót, mivel gyógyszermellékhatás is lehet az ujjduzzadás. Emellett még a vese működési zavarai is okozhatják ezt, ha a vesék nem tudják eltávolítani a szervezetből a felesleges folyadékot. Az ilyenkor jelentkező ödéma test szerte bárhol feltűnhet, de leginkább a kézfejben, lábfejben és a bokánál gyakori.

Forrás: prevention.com

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: