Az elhízás újabb veszélye: alsó húgyúti tünetek

Egy új tanulmány szerint akik metabolikus szindrómában szenvednek, nagyobb valószínűséggel tapasztalnak alsó húgyúti tüneteket.

Metabolikus szindrómáról (MS) akkor beszélhetünk, ha valakinél egymástól független anyagcserezavarok egyszerre lépnek fel; főbb velejárói az elhízás, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, illetve a magas vércukorszint. Ha ezek közül a tünetek közül legalább három fennáll, metabolikus szindrómáról beszélünk.

Ha egyszer csak azt vesszük észre, hogy folyton pisilnünk kell, ráadásul viszket, ég és csíp odalent, joggal aggódhatunk, hogy ezek a tünetek sajnos húgyúti fertőzésre utalnak. Kattintson a folytatásért ! Az állapot következménye, hogy több súlyos, végzetes betegség rizikója megnő - így például az agyvérzésé, a szívrohamé, a szív- és érrendszeri betegségeké, illetve a kettes típusú cukorbetegségé. Két nemrégiben publikált vizsgálat eredményeiből pedig az is kiderült, hogy a metabolikus szindróma összefüggésbe hozható alsó húgyúti tünetekkel is, mint például a gyakori vizelés, a hirtelen vizelési inger, a szivárgó húgyhólyag, a húgyhólyagban pangó vizelet. A tanulmány eredményeiről a Medical News Today cikke számol be.

Az első vizsgálatban 4666 férfi adatait elemezték. A résztvevők 55 és 100 év közöttiek voltak, és 2009-ben 12 napon át orvosi ellenőrzésre jártak minden nap. A vizsgált alanyok 51,5 százaléka szenvedett MS-ben , és 47 százalékukat kezelték alsó húgyúti tünetekkel. Az eredményeket összesítve azt találták, hogy az MS-es betegek esetében gyakoribb volt az alsó húgyúti panaszok megjelenése. Sőt, annál valószínűbb volt ezeknek a tüneteknek a megléte a betegeknél, minél több rizikófaktorát mutatták az MS-nek. Ezen kívül az alsó húgyúti tünetek súlyosabbak voltak az MS-es betegeknél, mint azoknál, akik nem szenvedtek MS-ben.

Metabolikus szindrómáról (MS) akkor beszélhetünk, ha valakinél egymástól független anyagcserezavarok egyszerre lépnek fel; főbb velejárói az elhízás

A második vizsgálat azt mutatta ki, hogy azoknál a betegeknél, akik a testsúlycsökkentés érdekében gyomorcsonkításos műtéten estek át, kevésbé valószínű az alsó húgyúti tünetek megjelenése. Ebben a vizsgálatban 72 olyan személy vett részt, akik előzőleg gyomorcsonkító műtéten estek át. A betegek egészségügyi állapotát felmérték a műtét előtt, 6-8 héttel a műtét után és 1 évvel a műtét után. Az orvosok már 6 héttel a műtét után azt tapasztalták, hogy az MS egyéb tünetei mellett az alsó húgyúti tünetek is csökkenni kezdtek. Érdekes módon ezeknek a tüneteknek a javulása közvetlenül a műtét után elkezdődött, és független volt attól, hogy mennyit fogyott az illető.

Az orvosokat meglepte, hogy az MS tünetei már akkor javulni kezdtek a műtét után, amikor még a fogyás meg sem kezdődött. Ez arra utal, hogy a tünetek egy része az inzulinérzékenységgel függ össze. Eddig széles körben elterjedt nézet szerint az elhízás egyik következménye az inzulinrezisztencia. A kutatók azonban az új eredmények fényében azt feltételezik, hogy az elhízásnak nem következménye, hanem oka az inzulinrezisztencia. A jövőben ennek a problémának a gyógyszeres kezelésén fognak dolgozni.

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +19, +25 °C
Minimum: +4, +11 °C

A reggeli ködfoltok feloszlása után változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Mérsékelt marad szél, 19, 25 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább tart a frontmentes idő. A nagy napi hőingás vérnyomás-ingadozást válthat ki, emellett a migrénhajlam fokozódására is készülni kell. A kopásos ízületi bántalmak a hajnali órákban lehetnek a legintenzívebbek. A fokozottan érzékenyek tartós tünetekre számítsanak. Érdemes megnézni a meteogyógyász alábbi napi tanácsait is! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: