A zavaros vizelet lehetséges okai

Tiszta és halványsárga - ez az egészséges vizelet két legfőbb jellemzője. Bizonyos esetekben azonban a vizeletünk zavarossá válhat: mi lehet a háttérben, és mikor érdemes felkeresni egy szakembert?

A legtöbben pisilés után azonnal lehúzzák a vécét, és nem szánnak időt arra, hogy ellenőrizzék a "végterméket". Pedig a vizeletünk az egészségünkről árulkodik. Ha a színében, szagában, tisztaságában változás történik, az általában valamilyen kóros állapotra vagy betegségre hívja fel a figyelmet. Cikkünk témája ezúttal a zavaros vizelet: a health.com urológusokat kérdezett arról, mi okozhatja a furcsa tünetet.

Húgyúti fertőzés

Erre utal, ha csíp a vizelet.

Dr. Ketan Banadi, a New York-i Mount Sinai kórház urológusa szerint a zavaros vizelet egyik leggyakoribb oka valamilyen húgyúti fertőzés, amelyre egyéb szimptómák is utalhatnak: például az égő érzés vizeléskor vagy a normálisnál gyakoribb vizeletürítés. A húgyúti fertőzések kezelése általában antibiotikummal történik.

Dehidratáció

Ugyancsak zavarossá teheti a vizeletet, ha nem iszunk elég folyadékot - mondja Dr. Sandip Vasavada, a Cleveland Clinic urológusa. A dehidratáció jele az is, ha a vizeletünk jóval sötétebb árnyalatú, mint szokott lenni. Szerencsére ez egy olyan probléma, amit viszonylag könnyen megoldhatunk: ha hajlamosak vagyunk elfelejtkezni arról, hogy bizonyos időközönként igyunk, akkor állítsunk be emlékeztetőt a telefonunkra, vagy írjuk ki egy cetlire a figyelmeztetést, és tegyük jól látható helyre az asztalunkra. A lényeg, hogy naponta legalább 2 liternyi vizet elkortyoljunk.

Bizonyos ételek fogyasztása

Dr. Vasavada arról is beszélt, hogy bizonyos ételek nem csupán a vizelet szagára lehetnek hatással, hanem a tisztaságára, átláthatóságára is. A szakemberek úgy sejtik, egyes zöldségekhez köthető a változás, egyelőre azonban még nincsen megfelelően dokumentálva, hogy pontosan mely zöldségek ezek, szögezte le az urológus.

A zavaros vizelet mögött számos ok állhat.
A zavaros vizelet mögött számos ok állhat. Fotó: Getty Images

Vesekő

Ha zavarossá válik a vizeletünk, érdemes kivizsgáltatni, nincs-e veseproblémánk, javasolja Dr. Banadi. A szagos és nem tiszta vizelet utalhat például vesekőre; a kemény, kristályos anyagból felépülő kövek a vesékben képződnek, és a vizeletben csapódnak ki. A vesekövességgel hozható kapcsolatba a hátfájdalom, a hidegrázás, a láz, a véres vizelet, a vizeléskor jelentkező égő érzés, illetve a hányás is.

Chlamydia

Nemi úton terjedő betegség, például chlamydia is zavarossá teheti a vizeletet, emellett hüvelyi folyást, viszketést, lázat és vizeléskor tapasztalható fájdalmat okozhat. Chlamydiára elsősorban azoknak kell gyanakodniuk, akik gyakran váltogatják a szexpartnereiket, esetleg védekezés nélkül vesznek részt szexuális együttlétben. A Chlamydia trachomatis nevű baktérium által előidézettfertőzésantibiotikummal jól kezelhető, időben történő felismerését azonban nehezíti, hogy sokszor tünetmentes a beteg.

Nyálka

Ha a vizeletben nyálka vagy nyák található, akkor zavarossá válik. Bizonyos mennyiségű nyálka normálisnak tekinthető, de ha túl sok van belőle, az valamilyen egészségügyi problémát feltételezhet: a fentebb említettek közül állhat a háttérben húgyúti fertőzés vagy vesekő, de előfordul, hogy húgyhólyagrák vagyirritábilis bél szindróma(IBS) a kiváltó ok. Azt, hogy a nyálka mennyisége kóros-e, vagy sem, vizeletvizsgálatból állapítják meg.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Dr. Vasavada szerint a zavaros vizelet önmagában általában nem ad okot aggodalomra (hiszen mint kiderült, hogy dehidratáltságot is jelezhet), nem kell tehát rögtön a sürgősségire rohannunk. Amennyiben viszont egyéb tüneteket is tapasztalunk - például égő érzés vizeléskor, gyakori és fájdalmas vizeletürítés, véres vizelet -, érdemes bejelentkezni egy szakorvoshoz.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: