+11° - +28°
Nincs front

A zárkózott emberek tovább betegek?

Az elmúlt években egyre gyakrabban folynak kutatások arról, hogy személyiségünk mennyire képes befolyásolni életünk különböző területeit, például egészségünket. Hogy viselik a betegségeket az extrovertált emberek és hogyan a zárkózottabbak?

Volt olyan kutatás nemrégiben, ami szerint sokat árul el személyiségünkről, ha koránkelők vagy inkább éjjeli baglyok vagyunk. De tudományos szempontból mit értünk egyáltalán a személyiségünk alatt?
A személyiséget meghatározhatjuk úgy, hogy olyan különböző pszichológiai jellemvonások gyűjteménye, amelyek hosszú idő elteltével is viszonylag állandóak ezért világról alkotott képünket is meghatározzák.

Ezek között a jellemvonások között találhatjuk például az intro- vagy extroverziót (mennyire vagyunk zárkózottak vagy nyitottak a világgal szemben?), az érzelmi stabilitást (milyen tendenciát mutatunk a negatív dolgokkal szemben?) és a pontosságot (milyen óvatosak vagyunk és milyen óvatosan tervezünk előre?).

Változni!?

Kísérletek bizonyítják, hogy már akár egy négy-hét hónapos kezeléssorozat hatására is gyors és látványos változás állhat be a páciensek személyiségében. Hogyan lehet megváltoztatni valakit? Kattintson ide!

Ha tudjuk azt, hogy ezek skáláin hol állunk, tudni fogjuk, hogy miként alakulhatnak baráti köreink, hogyan végezzük munkánkat és hogyan tudunk szembeszállni az akadályokkal - de miként változtatja ez egészségünket?

Kavita Vadhara és kutatótársai a különböző személyiségjegyeket biológiai immunválaszokkal vetettek össze, azaz azt nézték meg, hogy testünk hogyan képes az immunrendszerünk ellen intézett támadásokkal felvenni a harcot - a kutatás pedig érdekes eredményekhez vezetett. A csoport 121 diákkal töltetett ki személyiségtesztet, majd vérmintákat vettek tőlük és megvizsgálták a gyulladásos immunválasszal és a vírusokkal szembeni védelemmel kapcsolatos gének működését is.

A gyulladás egy olyan immunválasz, amelynek hatására a test képes a fertőzéseket legyőzni és felgyorsítja a sérüléseket követő gyógyulást. Vedhara és társai azt vették észre, hogy kapcsolat van az extroverzió és a gyulladást elősegítő gének között, míg a pontosság-lelkiismeretesség tulajdonságának pont ellentétes tulajdonsága van. Ez azt jelentené, hogy az extrovertált személyiségek könnyebben felépülnek a fertőzésekből és a sérülésekből. (Ugyanakkor ez veszélyes is lehet, hiszen a gyulladás megnövekedett szintjének hatásáraautoimmun betegségekis könnyebben alakulhatnak ki.)

Személyiségünk befolyásolja, hogy milyen jól gyűrjük le a betegségeket

Személyiségünk befolyásolja, hogy milyen jól gyűrjük le a betegségeket


Mielőtt elkezdenénk örülni annak, hogy szeretünk sokat eljárni helyekre, tehát a betegségek sem fognak rajtunk annyira, érdemes hangsúlyozni: a vizsgálat csak egy bizonyos típusú emberre koncentrált és nem jelzi előre bombabiztosan, hogy hogyan fog egy személy különböző betegségekkel szemben viselkedni. A vizsgált gének pedig az immunválaszunkért felelős géneknek csak egy nagyon apró hányadát képezik. Előfordulhat az is, hogy az introvertált és igen lelkiismeretes emberek esetében más típusú immunválaszok sokkal erősebbek - mindehhez további kutatások szükségesek.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+11, +16 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag