A vesekő fájdalmas jelei

A vesekőnél kevés fájdalmasabb betegség létezik. Tüneteit eleinte sokan összekeverik a húgyúti fertőzésekével, esetleg egy vakbélgyulladáséval, ezért nem árt tisztában lenni azzal, hogy milyen jelekre érdemes felfigyelni.

Fájdalom a hát vagy a has környékén

Hogyan lehet kezelni a vesekövet? Részletek itt.

A fájdalomérzetet általában az okozza, hogy a húgyvezetéket, amely a vizeletet elszállítja a húgyhólyagból, elzárják a vesekövek. Afájdalomigen erős lehet a vesék környékén (amelyek az alsó háti szakasz középső vonalában helyezkednek el), és kisugározhat az alhasba, sőt, akár a combokba is.

Fájdalom, égő érzés vizelés közben

A panasz olyankor jelentkezik, amikor a kő a húgyvezetékből a húgyhólyagba tart. Ez ingerli a húgyhólyagot, erőteljes irritációt okozva, ami rendkívül kellemetlen érzés.

A vesekő az egyik legfájdalmasabb egészségügyi probléma
A vesekő az egyik legfájdalmasabb egészségügyi probléma

Véres vizelet

Akárcsak például a száj belső része, úgy a vesék és a húgyhólyag belsejében lévő szövetréteg is nagyon érzékeny, sérülékeny. Ha a kő irritálja, esetleg megsérti, felkarcolja, az vérzést okozhat, ez a vér pedig a vizeletbe kerül, majd azzal együtt ürül ki a szervezetből.

Állandó vizelési kényszer

Amikor a kő áthalad a húgyvezetéken, az irritációt okoz, ilyenkor pedig úgy érezzük, hogy szinte minden percben vécére kell mennünk. Általában csak nagyon kis mennyiségű vizelet ürül egyszerre, vagy semennyi, annak ellenére, hogy a vizelési inger erős és gyakorlatilag folyamatos.

Hányinger, hányás

Ez azt jelezheti, hogy a húgyvezeték vagy a vese részben vagy teljes egészében elzáródott, és a vizelet nem tud a húgyhólyagba jutni. Mivel a belek és a húgyhólyag idegei kapcsolatban állnak, veseelzáródás esetén az emésztőrendszer is irritálódhat, ami hányingert, esetleg hányást is okozhat.

Láz, hidegrázás

Alázés a hidegrázás természetesen számos más betegség tünete is lehet a vesekövön kívül, de ha a fenti tünetekkel együtt jelentkezik, az már gyanakvásra adhat okot. Magas láz esetén sürgősen menjünk orvoshoz, mivel ez általában fertőzést jelez, amit nagyon sürgősen kezelni kell a szövődmények elkerülésének érdekében.

Forrás: womenshealthmag.com

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)