A véralvadásgátló kellemetlen mellékhatása

Az egyik ritka, de létező, és sajnos esztétikai problémát is okozó mellékhatása a véralvadásgátlóknak a hajhullás. Szakértő mondja el, mit tehetünk, ha minket is érint.

Prof. Dr. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája elmondja, mit tehet a beteg, ha ilyen problémája van.

Számtalan oka lehet a hajhullásnak. Sokan drogériába rohannak, és sampont váltanak, kipróbálják a reklámokban látott csodaszereket. Arra azonban nem gondolnak, hogy egészségügyi probléma/betegség is állhat a hajhullás mögött, illetve a meglévő gyógyszerek alkalmazása is befolyásolhatja a haj minőségét.

A meglévő gyógyszerek alkalmazása is befolyásolhatja a haj minőségét
A meglévő gyógyszerek alkalmazása is befolyásolhatja a haj minőségét

Két oka is lehet annak, hogy véralvadásgátló készítmény alkalmazásánál valaki azt veszi észre egy idő után, hogy hullik a haja. Ez a mellékhatás a mélyvénás trombózis és a tüdőembólia kezelésénél, illetve megelőzésénél alkalmazott kumarinszármazékokra jellemző, ezért érdemes gyógyszerváltáson gondolkozni - megbeszélve a szakorvossal, hogy milyen készítmény válthatja ki az előzőt.

Természetes módszerek hajhullás ellen - részletek!

"A másik ok, amiért akár erős hajhullás jelentkezhet, hogy a gyógyszerterápia hatására vérszegénység lépett fel, feltehetően a rossz dózis miatt. A szakorvos ilyenkor egy vérvételből álló INR-ellenőrzést javasol - ez az úgynevezett protrombin idő (PI) mérésére szolgáló egység, amely ideális esetben 1 -, amellyel kiderül, hogy mi áll a probléma hátterében" - mondja Prof. Dr. Blaskó György.

Magasabb INR-értéknél vagy ingadozásnál megoldás jelenthet a meglévő gyógyszer dózisának megváltoztatása vagy az áttérés NOAC-készítményre - utóbbi előnye, hogy nem lesz szükség folyamatos, hat hetente végzett vérvételből álló INR-ellenőrzésre, mint a régebbi típusú véralvadásgátlók szedésénél, ennek a gyógyszernek ugyanis egészen más a hatásmechanizmusa.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés