A napfényhiány súlyos következményei

A napfény megléte vagy hiánya számos módon képes befolyásolni a szervezetünk működését. Ha nem jutunk elég természetes fényhez, az meglehetősen negatívan hat a legkülönfélébb testi funkcióinkra.

1. Az világos, hogy a túl sok napsütés rákot okozhat. De az már kevésbé köztudott, hogy a kevés napfény is közrejátszhat a rák egyes fajtáinak kialakulásában. A D-vitamin hiány ugyanis belejátszhat a prosztata- és mellrák megjelenésébe, de a memóriavesztésbe, a fokozatosan kifejlődő demenciába és a skizofrénia is. És ez még nem minden.

erdő télen
Mit okozhat, ha nem ér minket elég természetes fény?

2. Vajon a lehet, hogy a napfény hiánya olyan káros a szívre, mint a túl sok sajtburger? A kutatások azt mutatják, hogy a D-vitamin hiány, amely a kevés napfény miatt alakul ki a férfiaknál kétszeresére növeli a szívbetegség kialakulásának valószínűségét.

3. Ha nem vigyázunk, a napfény hiánya képes a klinikai depresszió állapotába sodorni bennünket. Minél kevesebb a téli hónapokban ránk sugárzó napfény, annál valószínűbb, hogy kialakul a szezonális affektív zavar (SAD), azaz a téli depresszió vagy borongás. A SAD tünetei egészen extrémek lehetnek: hangulatváltozások, szorongás, alvászavar, vagy akár öngyilkossági gondolatok.

4. A nőknél 200 százalékkal nagyobb a valószínűséggel alakul ki a téli mélabú, mint a férfiaknál. Az átlagos életkor, amikor az első ilyen eset bekövetkezhet 18 és 30 éves kor között lehet, és 60 éves kor felett már szinte egyáltalán nem létezik.

5. A napfény alakítja ki a cirkadián ritmusunkat, ami a napunk aktív és pihenéssel töltött szakaszait szabályozza. Ha ezt a belső órát megzavarja valami, például az ágyban túl sokat pörgetjük a mobilunkat, vagy más módon éri intenzív fény a szemünket, az elalvási nehézségekhez, álmatlansághoz, jelenős mértékű nyugtalansághoz vezethet a jövőben.

6. A napfény hiánya a gyermek szemének fejlődését is rontja. Kiderült, hogy azok a gyerekek, akik több időt töltenek a szabadban, kisebb eséllyel lesznek rövidlátók. Azaz a videojátékok helyett irány a grund.

7. A kevés napfény szintén befolyásolhatja az influenza elleni védekezés képességét. Ha az időnket séta helyett a számítógép vagy a tévé előtt töltjük, az nagyon sokba kerülhet. A szabadban töltött plusz egy óra ugyanis jelentős mértékben javítaná azalvásmennyiségét és minőségét, ami közvetlenül hat az immunrendszerünkre, és arra is, hogy a szervezetünk milyen gyorsan képes meggyógyítani magát. Télen nehezebb rávenni magukat, hogy kimenjünk a szabadba, pedig érdekünkben állna.

A túl kevés napfény növeli a bármely okból bekövetkező halálozás kockázatát - derült ki egy nagyméretű tanulmányból. Ennek hátterében a D-vitamin hiánya állhat, ez növelheti a diabétesz, a tuberkulózis, a szklerózis multiplex és az angolkór kockázatát is. Részletek!

8. Az éjjeli baglyok vagy az éjszakai műszakban dolgozók megisszák a fordított étrend levét? Már bizonyított dolog, hogy az az életmód nem jó az egészségnek. Azok, akik hosszasan mesterséges fénynek kitéve tevékenykednek, nagyobb hajlamot mutatnak a mell- és prosztatarákra, a cukorbetegségre, a szívbetegségre és az elhízásra.

9. Aki sokat van napfényen, bízhat egy kis kozmikus segítségben, hogy elkerülje az elhízást. Ahogy D-vitaminnak, úgy nitrogén-oxiddal is ellát bennünket a Nap. A nitrogén-monoxid elengedhetetlen az emberi test számára, mert ez az egyik eszköze fontos fiziológiai folyamatok szabályozásának, beleértve az emésztést. Ha elég természetes fény ér bennünket, akkor elég nitrogén-monoxid termelődik, hogy a metabolizmusunk sima legyen és elejét vegye a túlevésnek.

Forrás: sunsprite.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)