Mindennapi tisztálkodás aranyérrel

A végbél környékének tisztán tartása hangsúlyozottan fontos még tünetmentes aranyérbetegség esetén is, hogy megelőzhessük a nem kívánatos szövődményeket.

Az aranyér egy olyan érköteg, ami a végbél nyálkahártyája alatt található. Betegségnek azonban csak akkor nevezzük, ha az érhálózat kitágul, a kötőszövetek megnyúlnak, amit sok esetben gyulladások, kitüremkedések kísérnek. A kóros állapot kiváltó oka lehet örökletes kötőszöveti gyengeség, gyakori hasmenés, székrekedés, valamint az ülő életmód, a helytelen táplálkozás, a mozgáshiány, a terhesség és azelhízásis hajlamosíthatnak rá. A már kialakult aranyeresség nem fordítható vissza, de megfelelő kezeléssel elkerülhető az állapot romlása és a kellemetlen szövődmények.

Miért fontos az aranyér tisztán tartása?

A legtöbben nem szívesen mennek orvoshoz aranyeres panaszaikkal, pedig bizonyos tünetekkel mindenképpen fel kell keresnünk egy szakembert.

Az aranyeres végbél tisztítása, az anatómiai elhelyezkedése és a sűrű, redőzött bőrfelülete miatt nem egyszerű, azonban mégis elsődleges feladat. Kiváltképpen akkor, ha fájdalmas gyulladások kísérik a betegséget, azonban abban az esetben is, ha teljesen tünetmentes. A végbél könnyen bepállhat, így a különböző kórokozók megtelepedhetnek és szaporodásnak indulhatnak rajta. Az ülő életmód során még kevésbé tud szellőzni, a verejtékben ráadásul megjelennek az étkezésessel bevitt, a bőr számára irritáló hatású adalékanyagok és fűszerek is.

A székelés után különösen fontos a tisztálkodás, azonban a száraz vécépapírral való törlés ehhez nem megfelelő. A papír nem távolít el minden szennyeződést, emellett könnyen mikro-sérülést okozhat az érzékeny bőrfelületen, ami kaput nyithat a kórokozók számára, a mélyebb bőrrétegek felé is. Az sem jelent jó megoldást, ha a tisztálkodást túlzásba visszük: a vegyszerekkel átitatott nedves törlőkendők, az erősen lúgos szappanok, vagy az antibakteriális lemosók tönkretehetik a bőr természetes védekezőképességét, így az még inkább hajlamossá válik az allergiára és a fertőzésekre.

aranyér tisztálkodás
A végbél környékét tiszta vízzel a legjobb megtisztítani. Fotó: Getty Images

Előnyben a tiszta víz

A leginkább bőrbarát módszer a tiszta, folyóvízzel való öblítés. Aranyér esetén, a reggeli és az esti tisztálkodás mellett fontos a végbél lemosása minden egyes székelés után. Amennyiben van rá lehetőség, használjunk bidét, vagy finom sugarú zuhannyal öblítsük át langyos vízzel. Ez elsődlegesen fontos azoknál, akiknek a végbélnyílása kúp alakú - ami idősebb korban egyre inkább jellemző - illetve, akik végbele körül jóindulatú bőrnövedékek találhatóak. Ha olyan helyen tartózkodunk, ahol a folyóvizes öblítés nem megoldható, vigyünk magunkkal a toalettre egy kevés folyóvízzel előre benedvesített vattát, - nem illatosított - papír zsebkendőt vagy vécépapír darabot, és székelés után ezzel törüljük át óvatosan a végbélnyílást.

Ápoljuk megfelelően

A lemosást követően töröljük szárazra a végbél környékét a lehető legóvatosabban, hogy ne sértsük fel a bőrt. A tiszta felület tökéletes lehetőséget nyújt azaranyérmegfelelő ápolására, amellyel megelőzhetjük a szövődmények kialakulását is. A patikában vény nélkül kaphatóak olyan végbélkúpok és kenőcsök, amelyek elöltE. colibaktériumot tartalmaznak, így természetes módon fokozzák a védekezőképességet, és elősegítik a már kialakult gyulladások és sebek mielőbbi gyógyulását is.

Aranyér esetén javasolt olyan széleskörűen használt gyógynövénytartalmú krémek használata is, amelyek például a kamilla, a körömvirág és a varázsmogyoró-levél kivonattal csökkentik a berepedés és a sérülések kockázatát. A szukralfát is tartalmazó kenőcsök szintén ajánlottak, hiszen hatékonyan képesek megóvni a bőrt és nyálkahártyát, miközben gyulladáscsökkentő és természetesen antibakteriális hatásukkal serkentik a hámosodást.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)