Mennyi idő alatt alakul ki az aranyérbetegség?

A civilizációs betegségnek számító aranyeresség kialakulhat hirtelen, vagy akár nagyon lassan, évek alatt. Ez nagyban függhet attól, hogy melyik fajtájáról beszélünk és mik a kiváltó okai.

Aranyérbetegségnek azt a kórképet nevezzük, amikor a végbél záróizmánál elhelyezkedő vénás fonatok megnagyobbodnak, kifordulnak, véreznek, viszketnek vagy fájdalommal járnak. Két fajtája ismert, a külső és a belső aranyér. Gyakori tévhit, hogy csak az idősebb korosztályt érinti: nemtől függetlenül bármely életkorban kialakulhat, azonban nagyobb valószínűséggel akkor, ha valaki veleszületetten gyengébb kötőszövetekkel rendelkezik, vagy az életmódja hajlamosítja rá.

Azaranyérelső tünetei Az aranyér rendkívül kellemetlen, de gyakori jelenség. Honnan tudhatjuk, hogy ezzel a betegséggel van dolgunk? Összegyűjtöttük a kór első tüneteit.

Külső aranyér: hirtelen kialakulhat

A külső aranyeres vénafonat a végbélnyílás körül helyezkedik el. Kóros állapotát a végbéltájékon elhelyezkedő, vénákban található vér pangása okozza, amelyet a genetikai hajlam, illetve a helytelen életmód, valamint egyoldalú táplálkozás idézhet elő. A rostban szegény élelmiszerek, a kevés folyadékfogyasztás, a gyakori székrekedés, a toaletten töltött hosszú idő, az ülőmunka, azelhízás- vagy a hasűri nyomást szintén fokozó terhességi időszak - mind előidézhetik a kialakulását, illetve felgyorsíthatják az állapotromlást. A külső, rögösödött aranyér és a bőr alatt keletkező bevérzés akár hirtelen, egyik percről a másikra is megjelenhetnek, folyamatosan feszítő, nyomódó fájdalomérzetet okozva.

A belső aranyér fokozatai

A belső aranyér a végbélben, a záróizom felett található és összeköttetésben áll a külsővel. Jellemzően először fájdalmatlan vérzéssel, valamint a végbél környéki viszketéssel hívhatja fel magára a figyelmet. Kezdetben az aranyeres csomó még kisebb, azonban ahogy növekszik - székelés közben vagy után - kifordulhat a végbélből; ekkor azonban még magától vissza is húzódik. Azonban, ha az állapot tovább romlik, az egyre nagyobb véna erősen vérzékennyé válik, nedvezik, és csak kézzel helyezhető vissza a végbélnyílásba.

Számos tényező befolyásolhatja, hogy milyen gyorsan fejlődik ki a betegség. Fotó: Getty Images
Számos tényező befolyásolhatja, hogy milyen gyorsan fejlődik ki a betegség. Fotó: Getty Images

A betegség utolsó stádiumban a gyulladt vénaköteg tartósan már nem marad a helyén. A kizáródó aranyér az erős fájdalom, váladékozás és vérzés mellett fokozottan hajlamossá válik a fertőzésekre is, ezért elengedhetetlen a szakorvosi segítség. Érdemes azonban megjegyezni azt is, hogy a kívül rekedt belső aranyér nem egyenlő a külső aranyérrel, még akkor sem, ha előrehaladott állapotban a végbélen kívül helyezkedik el. (A két különböző aranyérfajta megkülönböztethető onnan is, hogy míg a belsőt bélszövet, a külsőt bőrszövet fedi.)

Azonnal kezelni kell

Az állapotromlás megelőzése érdekében az aranyeret fontos már az első tünetek megjelenésekor kezelni. Ehhez a segítségünkre lehetnek a sebgyógyulást serkentő, a természetes védekezést növelő, gyulladáscsökkentő gyógynövények. Ilyen például a kamilla, a varázsmogyoró-levél és a körömvirág. A gyógyfüvek alkalmazhatóak ülőfürdőként, de a természetes hatóanyagok tisztított formában, kivonat, kenőcs vagy kúp változatban, koncentrált hatóanyag-tartalommal is elérhetőek. Azok a készítmények, amelyek szulfátot tartalmaznak, a sérült felületekhez kötődve, jól tapadó réteget képezve óvják a bőrt és a nyálkahártyát, így nemcsak a pillanatnyi tüneteken javítanak, hanem megelőzik az állapotromlást is.

Az elöltE. colibaktérium kultúrát tartalmazó kúpok és krémek szintén ajánlottak: képesek olyan immunválaszt kiváltani a szervezetben, amely fokozza az érintett szövetek természetes védekezőképességét. A vény nélkül kapható, diozmintartalmú gyógyszerekkel az érfalak általános állapotának javítására is lehetőség van. A növényi eredetű, szájon át szedhető tabletták amellett, hogy jelentősen képesek csillapítania fájdalmat, erősítik és rugalmassá teszik az érfalakat, serkentik a véráramlás, valamint gyulladásgátló és antioxidáns hatással is rendelkeznek.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)