Baljós jel a vécépapíron talált vér

A legtöbb ember tisztában van az árulkodó tünetekkel, viszont azok kialakulásának okairól és kezeléséről több félreértés és tévhit is kering a köztudatban.

Aranyérrel igen sokan küzdenek, mégis keveset beszélünk erről a problémáról. Az alábbiakban leszámolunk néhány tévhittel, illetve bemutatunk néhány nagyon fontos tényt is. 

A hideg felületen való ülés is okozhatja – hamis

Igen elterjedt tévhit, hogy a hideg felületen való ülés elősegíti az aranyér kialakulását, ám a szakemberek szerint inkább a hosszas ücsörgésnek van köze az aranyér kialakulásához, nem pedig az adott felület hőmérsékletének. Éppen ezért meglévő hajlama vagy aranyér esetén lehetőleg ne üljünk – vagy álljunk – sokat egy helyben.

vécépapír, vér, véres széklet, aranyér
Baljós jel a vécépapíron talált vér. Fotó: Getty Images

Csak az idősebbek betegsége – hamis

Való igaz, hogy az aranyér könnyebben alakul ki az idősebbeknél, ám ez még nem jelenti azt, hogy a fiatalabbak ne küzdhetnének vele. Amennyiben valaki keveset mozog, ülőmunkát folytat, rostszegényen táplálkozik, kevés folyadékot fogyaszt, esetleg krónikus hasmenéssel vagy székrekedéssel küzd, úgy az aranyeret is okozhat – legyen akár kamasz, akár idős az illető.

Aranyérműtét után néhány alapvető szabály betartásával gyorsabb és szövődménymentes lehet a felépülés. Nézzük, mire kell odafigyelni.

Csak a műtét hozhat megoldást – részben igaz

Az aranyeres csomóknak több stádiumuk van, ezek közül pedig csak súlyosabb esetekben van szükség műtétre. Léteznek igen hatásos gyógyszerek, kúpok és kenőcsök, amelyek csökkentik a gyulladást, a fájdalmat, valamint összehúzzák az ereket is. Ráadásul mindezek mellett megfelelő életmóddal is sokat lehet tenni a probléma ellen.

Terhesség során könnyebben kialakul – igaz

Terhesség során megnő az aranyér kialakulásának rizikója, aminek fő oka, hogy a növekvő méh és a magzat a hasüregi nyomást megnövelve nyomást gyakorol a környező vénákra, így a végbél környékén pangás alakul ki. Ráadásul csak tovább ront a helyzeten a kismamáknál gyakori székrekedés, valamint a szüléskor az erős hasprés, nyomás is.

A vécépapíron talált vér baljós jel – igaz

A gyulladásban lévő aranyeres csomók gyakran véreznek, így az általában székelés során észlelt vérfolt igen komoly figyelemfelkeltő jel. Ehhez társulhat még fájdalom is. A panaszok fellépése esetén mielőbb orvoshoz kell fordulni, már csak azért is, hogy ki lehessen zárni a súlyosabb betegségek, így például a kolorektális daganatok meglétét – mutatott rá dr. Tihanyi Balázs, a Trombózisközpont sebésze.

Aranyérrel kerülni kell a mozgást -–hamis

Sokan úgy gondolják, a mozgás csak ront az aranyeres csomókon, így inkább hanyagolják. Pedig nemcsak a megelőzésben, hanem a kezelésében is fontos szerepet kap a rendszeres, könnyed testmozgás. Természetesen a súlyemelés, az erős hasprés kerülendő, mivel a hasűri nyomást megnövelve nagyobb terhelésnek lesznek kitéve a rektális vénák, fokozva az aranyeresség kialakulásának kockázatát.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +0, +10 °C

A hajnali ködfoltokat követően közepesen felhős lesz az ég, számottevő csapadék nem várható. Megélénkül a déli, délnyugati szél, a legmelegebb órákban 16, 21 fokot mérhetünk. Szerdán nem jön front a térségünkbe. Reggel hűvös lesz, felerősödhetnek a kopásos eredetű ízületi bántalmak, és a megfázásveszély is fennáll. A nap első felében gyakori lehet a vérnyomás-ingadozás is. Növekszik a migrénhajlam. A napsütés jótékony hatással van a hangulatra és a közérzetre, de a szél 1-2 fokkal csökkenti a hőérzetet. Érdemes megnézni a meteogyógyász alábbi napi tanácsait is! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: