Aranyér eltávolítása: szülés előtt vagy után?

A terhességi aranyérre olyan tünetek hívhatják fel a figyelmet, mint a papíron maradt vércseppek székelés után, egy kitapintható csomó a végbélnyílásnál, a viszketés és a diszkomfortérzet ezen a tájékon.

Sok kismama tart attól, hogy aranyeres betegség alakulhat ki terhességük alatt. Nem alaptalanul, hiszen a probléma nagyjából minden negyedik nőt érint a várandósság során. Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy mit lehet tenni, ha kialakult az aranyér? Mikor van szükség műtétre, és mikor érdemes elvégeztetni?

Miért nem fáj az aranyér? A népbetegségnek számító aranyér nem minden esetben okoz tüneteket. Függ attól, hogy külső vagy belső aranyérről beszélünk, valamint attól is, hogy a betegség milyen stádiumban van.

Mennyire súlyos az aranyér?

Az aranyérre olyan tünetek hívhatják fel a figyelmet, mint a papíron maradt vércseppek székelés után, egy kitapintható csomó a végbélnyílásnál, a viszketés és a diszkomfortérzet ezen a tájékon. Súlyosságát tekintve négyféle stádiumot különböztetünk meg: az első stádiumban lévő aranyeres csomó csak vérzik, de nem nyúlik ki a végbélnél, a második stádiumú csak székeléskor türemkedik ki, de visszahúzódik magától, a harmadik stádiumban lévő aranyérnél a csomó magától nem húzódik vissza, de kézzel visszahelyezhető, míg a negyedik stádiumnál már kézzel sem helyezhető vissza. Az aranyeres csomók műtéti úton történő eltávolítását általában a negyedik stádium esetén szokták javasolni, az első két stádiumban pedig jól kezelhető az aranyér helyileg alkalmazható krémekkel, kúpokkal és természetes megoldásokkal.

Érdemes megműttetni a terhességi aranyeret? Fotó: Getty IMages
Érdemes megműttetni a terhességi aranyeret? Fotó: Getty IMages


Mikor kell műteni az aranyeret?

Ha a terhesség alatt kialakuló aranyér első vagy második stádiumú, a különböző helyi kezelésekkel és az életmódban történő változtatásokkal el is lehet tüntetni. A műtéttel történő aranyér eltávolítást általában nem szokták javasolni a terhesség során, mert a panaszok sok esetben a szülés után nagymértékben javulnak, de ha ez nincs így, sőt rosszabbodik az aranyér, akkor mindenképpen szakemberhez kell fordulni.

Sajnos az aranyeres panaszok egy következő terhesség során ismét előjöhetnek, ezért ha a szakorvos szerint nem indokolt, akkor érdemes lehet a műtéttel az utolsó várandósság utánig várni. Az aranyérműtét ugyan gyakori operáció, de mint bármelyik műtét, ez is járhat szövődményekkel, amilyen például a vérzés vagy akár valamilyen fertőzés, amely várandósság alatt a babára nézve is veszélyes lehet.

Megoldások a műtét helyett

Ha a szakorvos szerint nem feltétlenül indokolt a műtét, akkor érdemes tehát a szülés utánra halasztani, és más kezelési megoldásokat választani. Kevésbé súlyos stádiumú aranyérnél a kúpok és a kenőcsök használata lehet megoldás, kombinálva olyan életmódbeli változtatásokkal, mint a fokozott folyadékbevitel és rostfogyasztás, az egészséges táplálkozás, székelés után az altest megmosása, a gyakori meleg vizes ülőfürdő és a speciális intim torna. Ezekkel nemcsak a tünetek enyhíthetők, de akár az aranyér teljes visszahúzódását is elérhetjük.

A komolyabb aranyeret pedig egyéb, műtét nélküli eljárásokkal is lehet orvosolni. A tüneti kezelések között léteznek injekciós terápiák, melynek során a csomóba fecskendeznek gyógyszert - ez az úgynevezett szkleroterápia. A második stádiumú aranyérnél gumigyűrűvel, úgynevezett ligatúrával is leszorítható a csomó, amely az aranyér elhalását és lelökődését okozza, de lézeres kezelés is elérhető a panaszok megszüntetésére.

Forrás: babble.com

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +21 °C

Napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén, valamint a déli és keleti határvidéken időnként több lehet a gomolyfelhő. Ezeken a tájakon előfordulhat néhol felhőszakadással kísért zápor, esetleg zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti irányú szelet a Dunántúl északi, északnyugati részén és keleten továbbra is nagy területen kísérhetik élénk, északkeleten erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 37 fok között várható, nyugaton lesz a hűvösebb, az Alföld déli részén a melegebb. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.