Mutatjuk, kiket veszélyeztet az Alzheimer-kór

HáziPatika

Habár az Alzheimer-kór egyelőre nem gyógyítható, számos kutatás zajlik azonban azt keresve, hogy pontosan milyen tényezők járulhatnak hozzá a betegség kialakulásához. Egy friss tanulmány tíz olyan kockázati faktort talált, amelyek összefüggésbe hozhatók a súlyos idegrendszeri megbetegedéssel.

AzAlzheimer-kóregy visszafordíthatatlan, fokozatosan súlyosbodó, az agyi idegsejtek pusztulásával járó betegség, egyben a demencia leggyakoribb kiváltó oka. Jellemző korai tünete a memória romlása, de idővel egyaránt zavarokat idéz elő a gondolkodásban, koncentrációban, döntéshozatalban, tervezésben, rutinfeladatok elvégzésében, illetve megváltozhat a betegek hangulata, személyisége, viselkedése is. Az Alzheimer-kór egyelőre nem gyógyítható, a napjainkban alkalmazott kezelési módszerek az állapotromlás lassítására, ezáltal az életminőség javítására szolgálnak.

Miért nem gyógyítható az Alzheimer-kór? Részletek itt.

Ezzel együtt folyamatosan zajlanak a világban kutatások mind lehetőséges gyógymódokat, mind megelőzési módszereket keresve. Egy, a napokban megjelent tanulmányban egy nemzetközi kutatócsoport közel négyszáz korábbi tudományos munka adatait vetette össze, hogy kimutassa, mely tényezők járulhatnak hozzá az Alzheimer-kór fellépéséhez, ezáltal mi mindent javasolt figyelembe venni a prevenciós stratégia kialakításakor. A kutatók összesen tíz olyan tényezőt találtak, amelyek tudományos bizonyítékok alapján erős összefüggésbe hozhatók a kockázat növekedésével. Mark Dallas, a Readingi Egyetem celluláris neurobiológusa ezeket mutatta be a The Conversation oldalán megjelent cikkében.

Iskolai végzettség

Minél képzettebb valaki, átlagosan annál kisebb a veszélye, hogy Alzheimer-kór alakuljon ki nála. Különböző edukációs háttérrel rendelkező emberek vizsgálata során kiderült, hogy a magasabb képzettség nagyobb agytömeggel is társul. Mivel pedig ademenciakövetkeztében akár az agy tömegének egyharmada is elveszhet, így egy nagyobb tömegű agy fokozhatja a betegséggel szembeni ellenálló képességet.

Kognitív aktivitás

A meglévő bizonyítékok arra utalnak, hogy agyunk aktivitásának megőrzése szintén segíthet felvenni a harcot a demenciával szemben. Az olyan tevékenységek, mint például a keresztrejtvényfejtés, stimulálják az agyat, ezáltal erősítik az idegsejtek közötti kapcsolatokat. A demencia éppen ezeket a kapcsolatokat bontja le. Fontos tehát, hogy a kor előrehaladtával is folyamatosan munkát adjunk agyunknak, hiszen ezáltal csökkenthető a demencia veszélye.

A gondolkodást igénylő tevékenységek hasznosak lehetnek a demencia megelőzésében, késleltetésében

A gondolkodást igénylő tevékenységek hasznosak lehetnek a demencia megelőzésében, késleltetésében.

Fotó: Getty Images

Magas vérnyomás középkorban

Az egészséges szív kapcsolatba hozható az egészséges aggyal. Jelen esetben ezt úgy értelmezhetjük, hogy kutatások szerint a középkorúaknál fennállómagas vérnyomásnöveli a későbbi Alzheimer-kór rizikóját. Hipertónia mellett gyakrabban alakulnak ki egyéb szív- és érrendszeri betegségek, ami kihatással van az agy vér- és tápanyagellátására is. Mi több, a tudományos eredmények szerint ez az összefüggés azok esetében is létezik, akiknél nem alakultak ki egyéb szövődmények a magas vérnyomás talaján. A lényeg tehát, hogy a csökkent agyi vérellátás elősegíti az Alzheimer-kór megjelenését.

Szédülés felálláskor

A helyzetváltoztatás nyomán fellépő alacsony vérnyomás, az úgynevezett ortosztatikus hipotónia szintén egy bizonyított kockázati tényező. Ez nem más, mint az ülés vagy fekvés utáni hirtelen felállás kapcsán jelentkező vérnyomásesés, aminek jellemző tünete a hirtelen jelentkező szédülés. Mivel a szervezet ilyenkor átmenetileg nem képes fenntartani az agy megfelelő vérellátását, így a probléma hosszú távon az oxigénhiány révén károsan befolyásolhatja az agyműködést, egyben növeli a demencia veszélyét.

Cukorbetegség

A tanulmány úgy találta, hogy diabéteszes betegek körében gyakrabban fordul elő Alzheimer-kór. A cukorbetegség következtében a szervezet nem képes megfelelően szabályozni az inzulint, márpedig ez a hormon kulcsfontosságú szerepet tölt be a szénhidrátok, zsírok és fehérjék anyagcseréjének szabályozásában. Végeredményben mindez kihatással van mind az agyi idegsejtek közötti kommunikációra, mind a memóriára - két olyan funkcióra, amelyet az Alzheimer-kór károsít. Az Alzheimer-kórról úgy vélik a kutatók, hogy csökkenti az agy inzulinnal szembeni érzékenységét.

Testsúly

Ugyancsak veszélyt jelent a 65 éves kor előtti magastesttömegindex(BMI), ahogy a túlzottan alacsony testsúly is növeli a demencia kialakulásának kockázatát későbbi életkorban. Feltételezések szerint genetikai tényezők, szív-érrendszeri betegségek és gyulladások egyaránt szerepet játszanak a BMI és a demencia közötti összefüggésben.

Fejsérülés

Már 1928-ban is megfigyelték, hogy az olyan korábbi fejsérülések, mint akár az agyrázkódás, elősegíthetik a demencia későbbi kialakulását. Abban ugyanakkor a kutatók sem biztosak, hogy már egy egyszeri trauma is gondot okozhat-e, vagy inkább az ismétlődő sérülések jelentenek szignifikáns kockázatot. Az mindenesetre egyértelmű, hogy a fejet ért traumák okozta agysérülés hasonló ahhoz, mint amit a demencia okoz. Emiatt az érintettek fogékonyabbá válnak a demencia által kiváltott további sérülésekre.


Hiperhomociszteinémia

A homocisztein egy, a szervezetben természetesen előforduló aminosav, amely szerepet játszik a test egyes védekező mechanizmusaiban, beleértve például az oxidatív stressz okozta sejtkárásodás kivédését szolgáló antioxidánsok működését is. Állatkísérletek tanúsága szerint azonban az emelkedett homociszteinszint károsíthatja az agysejteket azok energiatermelésének gátlása által. Több mint két évtizede megfigyelték már a kutatók, hogy a magas homociszteinszint összefüggésbe hozható a demencia kialakulásával, csökkentése pedig preventív hatású e tekintetben. Ebben a megfelelő folsav- és B12-vitamin-bevitel jelenthet segítséget.

Depresszió

Az Alzheimer-betegek körében gyakori a depresszió, mindazonáltal nem teljesen tisztázott, hogy pontosan milyen irányú az ok-okozati viszony a két betegség között. Számos tudományos bizonyíték utal arra, hogy a depresszió valójában rizikófaktora az Alzheimer-kórnak. Ennek lehetséges magyarázata, hogy a depresszió miatt megemelkedik egyes káros vegyületek szintje az agyban, az egyensúly felborulása pedig az agyi idegsejtek pusztulásához vezethet. Amennyiben pedig ehhez társul a demencia okozta sejtpusztulás is, úgy fokozódik az Alzheimer-kór kockázata.

Stressz

Hosszú távon a stressz károsítja az immunvédekezést, márpedig az immunsejteknek fontos szerep jut a demencia távoltartásában. Különösen a kortizol hormonról tartják úgy a kutatók, hogy hozzájárul a stresszhez, egyben kihatással van a memóriára. Végeredményben tehát a stressz enyhítése és a kortizolszint csökkentése révén javíthatók a demencia megelőzésének esélyei.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
+15, +23 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a változó felhőzet mellett hosszabb-rövidebb napos időszakok lesznek, északnyugat felől a felhőzet vastagodása kezdődik.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag