Prick-teszt: nem végezhető mindenkinél

Az alkaros bőrpróba, avagy Prick-teszt az egyik leggyakoribb módszer az allergia ellenőrzésére, ugyanakkor nem minden esetben végezhető el. Milyen egyéb lehetőségek jöhetnek szóba?

„Pollenallergiás tünetek esetén az allergia vizsgálatát rendszerint alkaros bőrteszttel végzik. Ennek során az allergént az alkar bőrére csepegtetik, majd minimális (felületi hámrétegi) bőrkarcolás történik, ezt követően pedig a bőr reakcióját figyelik. A mintegy 10-15 perc alatt kialakuló vörösödés, duzzanat esetén az adott allergénre az allergia bizonyított. Erős allergiás tünetek esetén azonban nem végzünk bőrtesztet” – mondta el dr. Augusztinovicz Monika allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont orvosa.

Gyakori hibák , amelyet az allergiások követnek el.

A tesztre a legalkalmasabb időszak a pollenszezon utáni hónapokra esik, azaz októbertől februárig. Szintén nem javasolt a vizsgálat elvégzése, ha a beteg:

  • antihisztamint szed;
  • bőrprovlémával –például ekcémával, csalánkiütéssel, pikkelysömörrel – küzd;
  • várandós vagy szoptat;
  • az elmúlt hetekben tablettás vagy injekciós szteroidkészítményt kapott.
A Prick-teszt nem minden esetben végezhető el
A Prick-teszt nem minden esetben végezhető el.

Nem kell a szezon végéig szenvedni a tünetektől

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a beteg az allergén növény virágzásának teljes időszakát allergiás tünetekkel lenne kénytelen átvészelni. A felsorolt esetekben vérből végzett allergiavizsgálatot lehet kérni: az allergiát ez esetben az allergénnel szemben a szervezetben termelődött ellenanyag – IgE – értékének emelkedése igazolja. Az IgE specifikus: tehát nemcsak az allergia tényét lehet így igazolni, hanem az is pontosan megállapítható, hogy a beteg pontosan mire allergiás.

Gyorsan enyhülő tünetek

A teszt eredménye alapján, a beteg tüneteit figyelembe véve személyre szabott kezelés egyaránt tartalmazhat vényköteles és recept nélküli készítményeket, gyógyszereket és orrspray-ket. A tüneti kezelés hatására a panaszok pár napon belül érezhetően csökkennek. A készítményeket mindaddig szedni kell, amíg a tüneteket kiváltó pollen jelen van a levegőben. Ha hosszú távú megoldásban gondolkodunk, és nem szeretnénk minden szezonban gyógyszert szedni, akkor érdemes megfontolni az allergén immunterápia lehetőségét. Ezt a kezelést azonban már a szezon előtt legalább két hónappal meg kell kezdni.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)