Így ismerhető fel a tojásallergia

Százból egy-két embert érint Magyarországon a tojásfehérje-allergia. A kellemetlen panaszok elkerülésének csupán egyetlen módja van.

Az esetek többségében a tojás két fehérjéje okozza a problémát, így az ovalbumin és az ovomukoid. Előbbi hő hatására sem bomlik le, tehát a főtt tojás is kiválthat tüneteket. A betegség általában már gyermekkorban megmutatkozik, ám ritkán előfordulhat, hogy csupán felnőttkorban alakul ki.

A tojásallergia általában gyermekkorban jelentkezik először
A tojásallergia általában gyermekkorban jelentkezik először. Fotó: iStock

A tojásallergia általában ekcémaszerű bőrtüneteket okoz, illetve ritkábban gyomor-bélrendszeri, valamint asztmaszerű panaszok is felléphetnek. A probléma kivédésének egyetlen módja a tojásfogyasztás mellőzése, beleértve a tojásport tartalmazó élelmiszereket is.

Hogyan diagnosztizálható a tojásallergia? Mit tehetnek a szülők, hogy minél nagyobb eséllyel megóvják gyermeküket a betegségtől? A témáról részletesen Betegségek A-Z rovatunk legújabb bejegyzésében olvashat.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: