Allergiavizsgálat: erre számíthatunk

Ha az elmúlt időszakban tüsszögtünk, folyt vagy bedugult az orrunk, szűnni nem akaró viszketést érzünk, vagy esetleg rendszeresen hasi fájdalmaktól, puffadástól szenvedünk, akkor itt az ideje kivizsgáltatni, mi okozza a panaszainkat.

Ha tüneteink alapján felmerül az allergia gyanúja, kezelőorvosunk a szükséges vizsgálat elvégzését fogja javasolni. Az allergiavizsgálatra szükség van a diagnózis megállapításához, azaz hogy kiderüljön, mi okozza az allergiás tüneteket.

Az allergiáknak több típusát ismerjük - mondta dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. "Mást vizsgálunk légúti allergiás tünetek esetén, ha a beteg például orrfolyásra, tüsszögésre panaszkodik. Megint más irányba vizsgálódunk, ha hasi panaszokkal érkezik, hiszen ekkor feltehetőleg valamilyen étel fogyasztása váltja ki a tüneteit. A bőrallergiák esetében szintén másként alakul a kivizsgálás menete, hiszen itt a fémektől kezdve a különböző kozmetikumokig igen széles a paletta, ami a kiváltó tényezőket illeti" - magyarázta a szakember.

Az allergiavizsgálat olykor téves, álnegatív eredménnyel zárul. Mihez kezdjünk, ha tüneteink vannak, de a teszt alapján nem vagyunk allergiásak? Kattintson!

Vérvizsgálattal is kimutatható

A vérvizsgálat bármikor elvégezhető, várandósoknál, kisgyermekeknél és csecsemőknél is, akár az allergiás időszak közepén is. A vérvizsgálat segítséget nyújt a légúti (pollenek, atka, penész, állati szűr és tollak) és a táplálékallergének (például búza, tej, tojás), valamint a rovarmérgek kivizsgálásában.

Prick-teszt, vagy bőrpróba

Az allergiavizsgálat alapmódszere a bőrpróba. A vizsgálat során az allergént az alkar bőrére csepegtetik, a bőrt megkarcolják, majd 10-15 perc múlva ellenőrzik a reakciót. Vörösödés, duzzanat esetén az adott allergénre az allergia bizonyított. A vizsgálat elvégzése allergiás időszakban, ekcémás bőrnél, várandósoknál, szoptatás alatt, bizonyos gyógyszerek használata mellett nem lehetséges. A Prick-teszttel légúti és táplálékallergéneket lehet kimutatni.

Az allergiavizsgálat alapmódszere a bőrpróba
Az allergiavizsgálat alapmódszere a bőrpróba.

Epicutan vizsgálat

Ilyenkor a kérdéses anyagot, allergént a hát bőrére ragasztják. Ennél a módszernél szintén a bőr vörösödését, duzzanatát figyelik, de nem csak egy, hanem több alkalommal is: a felhelyezés után 1-24-48 és 72 óra elmúltával. Vannak olyan allergének is, amelyek csak a felhelyezést követően egy héttel okoznak bőrtünetet. A hosszabb követés miatt epicutan teszt esetén a hát mosása nem javasolt. Csak epicutan teszttel vizsgálhatók a fogászati allergének, a fémek, a tartósító szerek, valamint a kozmetikumok.

Hidrogén kilégzéses teszt

Nem allergia, hanem ételérzékenység kivizsgálása során alkalmazott vizsgálat a hidrogén kilégzéses teszt. Ez laktóz és fruktóz intolerancia gyanúja esetén segíti a diagnózis megállapítását. A vizsgálat során a beteg szájüregét és a garatot antibakteriális szerrel kiöblítik. Ezután meg kell inni 300 milliliter folyadékot, ami vízben oldott 20 gramm laktulóz, illetve 75 gramm laktóz vagy fruktóz lehet. A folyadék elfogyasztása után egy műszer 20 percenként ellenőrzi a beteg lélegzetét. A vizsgálat teljes időtartama 120 vagy 180 perc lehet.

Mi mit jelent?

IgE - az ellenanyag, ami allergia esetén termelődik a vérben. Allergiavizsgálat során ezt lehet kimutatni és ezzel igazolható az allergia. Az IgE allergén specifikus, vagyis minden allergén - például egyes pollenek, állatszőrök, atka - ellen meghatározott típusú IgE termelődik.

IgG - magasabb szintje jellemzően ételek kapcsán jelentkező tünetek - hasmenés, puffadás, görcsök - esetén fordul elő. Vizsgálata elsősorban ételintolerancia, érzékenység esetén javasolt, különösen akkor, ha az IgE vizsgálata nem mutatott eltérést, de a betegnek panaszai vannak.

Nutritív és inhalatív allergének - az allergiatesztek során vizsgált allergének gyűjtőneve. A nutritív (táplálék) allergének jelölik az egyes élelmiszereket és/vagy azok összetevőit. Az inhalatív (légúti) allergéneket a légúti allergiás tünetek esetén vizsgálják.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)