A rejtélyes búzaallergia tünetei

Orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés, esetleg asztma, hasfájás, hasmenés, hányás, csalánkiütés: a felsorolt tünetek hátterében búzaallergia is állhat. Ilyenkor a diagnózishoz speciális, multiplex allergiateszt elvégzésére van szükség.

"A korábbi vérvizsgálatok az allergiás beteg allergénje elleni specifikus ellenanyag (IgE) termelésének mértékét tudták kimutatni. Ma azonban már tudjuk, hogy az egyes allergének több összetevőből állnak, ezek a komponensek pedig eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek" – mutatott rá dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Hozzátette, így fordulhat elő, hogy valakinél az IgE értéke nem emelkedett, tehát a vizsgálat negatív, pedig tünetei vannak. Azonban ha megnézzük az egyes komponenseket is, akkor kiderülhet, hogy valamelyik emelkedést mutat. Ezt azonban kizárólag olyan teszt tudja kimutatni, amely képes az allergénkivonat mellett a komponenseket is vizsgálni.

Ha valakinél emelkedett a búza ellenanyagának mértéke, ami a hagyományos allergiavizsgálattal kimutatható, akkor tünetei állandóan jelentkeznek. Ha azonban a búzaallergén ismert négy komponense közül csak az egyik magasabb, akkor tünetei elsősorban bizonyos helyzetekben – fizikai terhelés vagy más, a szervezetet megerőltető szituáció, például magas láz, nőknél menstruáció, esetleg bizonyos gyógyszerek és alkohol egyidejű fogyasztása esetén – jelentkeznek.

búzaallergia, búzaallergia tünetei, allergia, allergiavizsgálat
A búzaallergia egyebek mellett orrfolyással, tüsszögéssel járhat. Fotó: getty Images

Életveszélyes következmények

Ha nem tulajdonítunk különösebb jelentőséget az említett helyzetekben kialakuló tüneteknek, akár anafilaxiás sokk is jelentkezhet. A búzafüggő, fizikai terhelésre jelentkező anafilaxia akkor alakulhat ki, ha valakinél emelkedett a búza egyik allergénkomponensének értéke a vérben, és fizikai terhelést megelőzően 1-2 órával lisztes ételt fogyasztott. Ilyenkor az edzés vagy a szervezetet megerőltető szituáció következtében nehézlégzés, verejtékezés, sápadtság, csalánkiütés, testszerte ödéma jelentkezhet. A vérnyomás drasztikus csökkenése miatt ájulás, végső esetben a keringés teljes leállása is bekövetkezhet.

A hagyományos allergiatesztek nem adnak választ

"Semmi esetre sem szabad tehát a tüneteket elbagatellizálni! Ha panaszaink vannak, járjunk utána, mi okozhatja azokat" – figyelmeztetett dr. Hidvégi Edit. A korábbi allergiatesztek mellett ma már elérhetőek olyan átfogó megoldások, mint a multiplex allergiateszt, amely egy vérmintából vizsgálja a teljes allergént és a komponenseit is. Ennek azért van különös jelentősége, mert a kivizsgálás során a szokásos allergiatesztek nem adnak választ. Ilyen esetben ugyanis az illetőnek az összes búzaspecifikus IgE laborértéke nem feltétlenül magas, de a vizsgálatkor a búzaallergén egyik komponense, az omega-5 gliadin jelentős emelkedést mutat. A fizikai terhelés indukálta anafilaxiát pedig ez az összetevő váltja ki.

Ha a vizsgálat alapján beigazolódik az omega-5 gliadin szerepe az anafilaxia kiváltásában, akkor természetesen alapvető a búzatartalmú ételek fogyasztásának kerülése a nagyobb megterheléssel járó szituációk alatt és az azt megelőző órákban. Ha a vizsgálat alapján felmerül az anafilaxiaveszély lehetősége, akkor életmódbeli tanácsok mellett szükség lehet életmentő gyógyszer (adrenalintartalmú öninjektor – az életveszélyes tüneteket okozó anafilaxia első tüneteinek észlelésekor kell beadni) alkalmazására, amelyet szükség esetén allergológus orvos ír fel.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)