Hamarosan gyógyítható lesz a herpesz

A kísérleti fázisban hatékonynak bizonyult az a herpesz elleni vakcina, amely segíthet leküzdeni az emberek 90 százalékának szervezetét megfertőző vírust.

A herpesz világszerte az egyik legelterjedtebb vírus, a felnőttek többsége - egyes kutatások szerint több mint 90 százaléka - hordozza a kórokozót. Habár a fertőzöttek alig ötödénél jelentkeznek csak a betegség jellegzetes tünetei (a főként száj környékén jelentkező, fájó hólyagok), ha egyszer már megfertőződtünk, életünk végéig hordozni fogjuk a vírust. Kutatók azonban a közelmúltban sikerrel teszteltek egy vakcinát, amely a vírus genetikailag módosított változatát használja. Ez a módosítás megakadályozza, hogy a vírus az idegrendszer sejtjei közé bújva kikerüljön az immunrendszer látómezejéből. Eddig a vakcinát csak laboratóriumi állatokon tesztelték, a kutatók azonban reménykednek, hogy a genetikai módosítással egy emberekben is hatékony oltóanyagot készíthetnek.

Herpeszes vagyok: ez befolyásolhatja a terhességet? A herpesz világszerte az egyik legelterjedtebb vírus, a felnőttek többsége - akár tudta nélkül is - hordozza a kórokozót. A kellemetlen hólyagocskák jó pár napig meg tudják keseríteni az életünket, de mi történik vajon akkor, ha terhesen leszünk herpeszesek? Befolyásolhatja a fertőzés a baba egészségét? Kattintson a részletekért!

Nem hagyja a vakcina, hogy elbújjon a vírus

Az immunrendszer elkerülése érdekében a vírus bejut az idegsejtekbe, és ott inaktívvá válik. Ebben a szunnyadó állapotban várja a szervezet legyengülését, majd, ha ez megtörtént, a bőrön ismét kellemetlen keléseket okoz. Bár a felnőtt szervezetben többnyire nem idéz elő komoly betegséget, nagyon ritkán a kismama a csecsemőjének is átadhatja a vírust, akinél akár végzetes szövődményeket is kiválthat ez a fertőzés - mondta Terri Warren, az American Sexual Health Association ápolója. Hozzátette: a genitális herpesz okozta sebek ráadásul a HIV terjedését is elősegítik, bizonyos társadalmi csoportokban rengeteg új fertőzésben szerepet játszhat ez a vírus.

A herpesz világszerte az egyik legelterjedtebb vírus.
A herpesz világszerte az egyik legelterjedtebb vírus. Fotó: Getty Images

A kutatók évtizedek óta próbálnak hatékony oltóanyagot létrehozni a Herpes simplex vírus (HSV) ellen, eddig azonban nem jártak sikerrel. Az eddigi oltóanyag-kísérletek során elsősorban a HSV-komponensek vagy antigének egy részét használták, ezzel próbáltak hatékony immunválaszt generálni. Néhány más kísérleti oltás a HSV élő, legyengült formáját használta, de ezek sem vezettek sikerre - magyarázta Gary Pickard, a vakcina egyik fejlesztője.

A kutató azonban most egy olyan vakcinát tesztelt tengerimalacokon, amely a HSV vírus élő, legyengült formájából készült, egy fontos változtatással. Genetikailag úgy szerkesztették, hogy meggátolja a vírus továbbjutását az idegrendszerbe, miközben lehetővé teszi, hogy az idegszöveten kívül osztódjon - itt ugyanis már az immunsejtek is látják és meg tudják támadni. A tengerimalacokkal végzett laboratóriumi kísérletek ígéretes eredményekkel zárultak, a vakcinával beoltott 12 állat közül csupán egynél jelentkeztek a herpesz vírus jelenlétére utaló sebek. Innen még azonban hosszú út vezet odáig, hogy a vakcinát embereken is tesztelhessék.

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +19 °C
Minimum: +5, +10 °C

A napsütéses időszakok mellett többször erősen felhős időre készülhetünk, szórványosan várható eső, zápor, néhol zivatar is. Élénk, erős északnyugati szél mellett 13, 19 fokos maximumhőmérsékletekre számíthatunk. Szombaton kettősfronti hatást tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, emellett görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, többszöri rosszullét léphet fel. A fülledt időszakokban jellemző lehet a légszomj és a nehézlégzés. A kinti programok során változékonyságra kell készülni. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: