Hormonok játéka: ilyen a női ciklus

A menstruációt megelőző napokban megváltozik a nők teste, az étvágya, sőt akár a hangulata is. De nemcsak abban a pár napban, hanem a női ciklus egészében jelentős változások mennek végbe a szervezetükben.

A menstruációs ciklus a menstruációnk első napjától a következő vérzés első napjáig tartó időszak. Ezalatt a női hormonoknak köszönhetően egy olyan folyamat megy végbe a testünkben, ami felkészíti a női szerveinket arra, hogy teherbe eshessünk: a fogamzásra és a megtermékenyült petesejt beágyazódására. A ciklus hossza átlagosan 28 nap, de lehet rövidebb vagy hosszabb is, 21–35 nap között minden normálisnak tekinthető. Van, akinél az első alkalomtól kezdve szinte napra pontos a ciklus, de gyakoribb, hogy csak 2-3 évvel később lesz rendszeres. Az is előfordul, hogy némelyik nő egész életében „rendszertelenül” menstruál. Ilyenkor különösen fontos, hogy tudjunk olvasni a testünk egyéb jelzéseiből, hogy éppen hol tartunk a ciklusunkban.

Ha tudatosítjuk magunkban, hogyan változnak napról napra a hormonjaink, és ez milyen hatást gyakorol a mindennapjainkra, akkor megtanulhatunk szinkronban is élni velük!

A CIKLUS HOSSZA ÁTLAGOSAN 28 NAP, DE 21-35 NAP KÖZÖTT MINDEN NORMÁLISNAK TEKINTHETŐ. FOTÓ: GETTY IMAGES
A CIKLUS HOSSZA ÁTLAGOSAN 28 NAP, DE 21-35 NAP KÖZÖTT MINDEN NORMÁLISNAK TEKINTHETŐ. FOTÓ: GETTY IMAGES

A két hormon, amely aktív szerepet játszik a ciklus szabályozásában, az ösztrogén és a progeszteron. Ezek feladata a méh nyálkahártyájának megvastagítása és a petesejt kilökődésének szabályozása. Ezeken túl, hormonjaink hatással vannak még az agyunkra, az érzelmeinkre és a viselkedésünkre is, tehát nemcsak a testünkben, a lelkünkben is zajlanak változások: a menstruáció után általában frissnek, energikusnak érezzük magunkat, és könnyebben tudunk koncentrálni. Azt mondhatjuk, hogy ezt az időszakot a tiszta fejjel való gondolkodás jellemzi.  Az ovuláció környéki néhány napok viszont a tiszta szívé. Ekkor inkább az érzelmekre, kapcsolatokra vagyunk ráhangolva, több szeretettel tudunk mások felé fordulni.

A menstruációs ciklus négy szakaszból áll: 

  • menstruáció – 2–7 nap
  • follikuláris szakasz – 7–10 nap
  • ovuláció – 1–3 nap
  • luteális szakasz – 12–16 nap

1. Menstruáció

A menstruáció idején az ösztrogén- és a progeszteronszintünk is alacsony. Ilyenkor általában kevésbé vagyunk energikusak, alacsonyabb lehet a libidónk, és kevésbé vágyhatunk mások társaságára. 

2. Follikuláris szakasz

A follikuláris szakaszban növekedni kezd a hormonszintünk, ez pedig magával hozza a hangulatunk, a fizikai aktivitásunk és a libidónk emelkedését is. Fizikailag ilyenkor érezzük magunkat a leginkább energikusnak, kockázatvállalóak és kreatívak vagyunk.

3. Ovuláció

Az ösztrogénszintünk ekkor, a ciklus közepén a legmagasabb. Az ösztrogéncsúcs idején a luteinizáló hormon kiszabadul az agyalapi mirigyünkből, elősegítve ezzel a domináns tüszőből a „kiválasztott” petesejt kilökődését. Ilyenkor síkosabb, nyúlósabb a méhnyaknyákunk, ezzel is jelezve a termékeny időablakot, amelyben a petesejt még élő, tehát megtermékenyíthető (általában a kilökődéstől számított 12-24 óra).

4. Luteális szakasz

Ez már egy állandóbb fázis, amely szinte mindig 12-16 napig tart. Ebben a szakaszban a tüszőből sárgatest lesz, és megindul a progeszteron termelés – e hormon szintje kezd el egyedül nőni, a többi csökken. Az átlátszó nyák helyét egy fehéres, krémes massza veszi át, a testhőmérsékletünk megemelkedik, felkészítve szervezetünket a következő menstruációra. A menstruációhoz közeledve pedig az energiaszintünk egyre alacsonyabb, megjelenhetnek a PMS tünetei.

Tabletta vagy spirál? Esetleg az injekció vagy a tapaszról hallottál már? Laktózérzékeny vagy? Ma már szerencsére számos olyan szempont van, amely segít, hogy a nekünk legmegfelelőbb, személyre szabott fogamzásgátló módszert választhassuk, a legjobb pedig, ha ebben szakember segítségét kérjük.

Nem árt tisztában lenni vele: a női ciklus első napja a vérzés első napja. Ettől a naptól számítva körülbelül a 12-14. nap tájékán hagyja el a petesejt a petefészket, majd az ovuláció és a vérzés elkezdődése között eltelik átlagosan 10-16 nap. Ez azt jelenti, hogy egy nőnek 21-35 napig tart egy menstruációs ciklusa a vérzés első napjától a következő ciklus első napjáig. Az ettől való komolyabb eltérések problémákra utalhatnak, kivéve kamaszkorban, amikor sokkal hosszabb és rendszertelenebb menstruációs ciklusok vannak.

Források:

https://www.womenshealth.gov/menstrual-cycle/premenstrual-syndrome

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/womens-health/in-depth/art-20047186

https://reprogenesis.hu/noi-ciklus/

A jelen cikk megjelenését a Richter Gedeon Nyrt. támogatta. A jelen cikk kizárólag általános információk átadására szolgál, nem helyettesíti az egyedi orvosi konzultációt! A személyes egészségi állapotának megfelelő, lehetőségekre vonatkozó kérdéseivel kérjük forduljon kezelőorvosához.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

A pára- és ködfoltok feloszlását követően derült, napos időre van kilátás, legfeljebb kevés fátyolfelhő fordulhat elő. Csapadék nem lesz. A szél többnyire mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között alakul. Késő estére általában 15 és 20 fok közé hűl le a levegő, de a hidegre érzékeny helyeken ennél hűvösebb is lehet. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a nagy hőingás azonban sokak szervezetét megterheli.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra