+16° - +35°
Nincs front

Új gyógyszer jöhet az Alzheimer-kór ellen

HáziPatika

Az Alzheimer-kór kialakulásának megértésében is segíthet a Debreceni Egyetem egy új kutatása, amely az agy eddig ritkán vizsgált területével foglalkozik.

A központi idegrendszer leggyakrabban kutatott, ezáltal legjobban ismert sejtjei a neuronok, vagyis az idegsejtek. Az agyszövetben azonban olyan, neuronokat támogató idegrendszeri támasztósejtek, úgynevezett gliasejtek is vannak, amelyek eddig szinte alig kerültek a tudósok érdeklődésének középpontjába. A Debreceni Egyetem kutatása tehát hiánypótlónak tekinthető, mivel fókuszában ezeknek a kevésbé ismert sejteknek egyik fajtája, az asztrociták állnak - írta meg az unideb.hu.

Milyen okok miatt alakul ki az Alzheimer-kór? Részletek itt.

"Még csak félig-meddig értjük, hogy az asztrocitáknak milyen feladatuk van, de az bizonyos, hogy jelentőségük sokkal nagyobb, mint ahogy eddig hitte a tudóstársadalom. Fontos például ismernünk a szerepüket a különböző egészséges és kóros állapotokban. Lényeges kérdés, hogy miként vesznek részt a különböző neurodegeneratív betegségek, így az Alzheimer- vagy a Parkinson-kór kialakulásában, illetve a betegség lefolyásának felgyorsításában" - mutatott rá Pál Balázs, az Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézetének kutatója.

Neurodegeneratív betegségek gyógyításában is hasznos lehet a Debreceni Egyetem új kutatása
Neurodegeneratív betegségek gyógyításában is hasznos lehet a Debreceni Egyetem új kutatása

Hogyan kommunikálnak a neuronok és a gliasejtek? Miként érhető ez tetten működés közben, és hogyan lehet mindezt úgy modellezni, hogy szelektíven csak az asztrocitákat aktiváljuk? Az intézet szakembere ezekre a kérdésekre keresi a választ. "A legtöbb hatás, amrely az asztrocitákat célozza, a neuronokra, sőt az egész idegszövetre is hatással van, ezért nagyon nehéz szelektíven gátolni vagy stimulálni őket. A megoldást egy korszerű, mindössze néhány éve kidolgozott módszer, az úgynevezett optogenetika jelenti" - árulta el Pál Balázs.

A kutatócsoport genetikailag módosított egerek agyából származó mintákat vizsgál ezzel a technológiával. A speciális módon életben tartott agyszeleteket kék fénnyel világítják meg egy jól megválasztott protokoll szerint, így szelektíven tudják ezeket stimulálni. Az eljárás során mérik a neuronok elektromos aktivitását, a gliasejtek aktivitását pedig ezzel párhuzamosan, képalkotó módszerekkel vizsgálják.


Az asztrociták optogenetikai aktivációját hazánkban először a Debreceni Egyetemen végezték el, ami országosan is egyedülállóvá teszi a kutatást. Az Élettani Intézet, valamint az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet együttműködésében megvalósuló alapkutatás segíthet jobban megismerni és megérteni az asztrociták által kiváltott hatásokat, ami később hozzájárulhat bizonyos, asztrocitákat célzó terápiák kialakításához. Pál Balázs szerint a jövőben elképzelhető akár olyan asztrocitákra ható gyógyszerek fejlesztése, amelyek lassíthatják az olyan neurológiai és pszichiátriai betegségek kialakulását, mint az Alzheimer-kór, a Parkinson kór, a depresszió és a skizofrénia.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső