+10° - +25°
Nincs front

Milyen okoseszközöket használ egy orvos?

Hamarosan a mindennapi orvoslásban is megkerülhetetlenek lesznek az okoseszközök.

Csodálatos dolog az okos eszközök korában élni. Az eredetileg - természetesen a nyilvánvaló katonai felhasználás után - üzletemberek életét megkönnyíteni hivatott kütyük elképesztő sebességgel váltak konzumertermékké, és alapos változást hoztak a mindennapjainkba. Kétségkívül nincsen messze az idő, amikor a sokféle technológia csoda egy része az emberek életének megmentésében, egészségük megőrzésében is fontos szerepet játszik majd. Vagy lehet, hogy már el is érkezett.

Milyen lesz a jövő orvoslása?

Vércukrot mérő kontaktlencse, 3D nyomtatóval előállított működőképes májszövet, sebészeti robotok: technológiai cunami jön felénk az orvoslásban. De vajon ez megoldja-e az egész világon válságban lévő - drága, de mégsem hatékony - egészségügy problémáit?

A mobilapplikációk fejlesztői korunk igazi gyorsreagálású techno-katonái, a felhasználói igények gyors változásához alkalmazkodva szinte azonnal előállnak azokkal a programokkal, amikre az embereknek szükségük van. Ha végigtekintünk az okostelefonok történelmén, azt láthatjuk, hogy az első készülékek még meglehetősen drágák voltak, idő kellett, míg közép és belépő kategóriás termékek is piacra kerültek. Az első fecskék gazdái többnyire jó keresettel rendelkező üzletemberek voltak, akik amellett, hogy minden pillanatban szerettek online lenni, figyelmet szenteltek egészségüknek. Így szinte a kezdetektől rendelkezésre állnak a különböző fitnesz és életmód alkalmazások, amik mára szintén óriási fejlődésen estek át, és a rengeteg szenzornak illetve a különböző, okos eszköznek köszönhetően akár életmentő tulajdonsággal is bírhatnak.

A jövő orvoslásában komoly szerepet kaphatnak az okoskütyük

A jövő orvoslásában komoly szerepet kaphatnak az okoskütyük

Aki kételkedne abban, hogy a digitális eszközök a mindennapi orvoslás fontos elemét fogják képezni, vessen egy pillantást egy másik, mostanában nagyon "szexi" trendre, a 3D nyomtatásra. Az eredetileg prototípuskészítésre kifejlesztett technológia az utóbbi években igen felkapott lett az átlagemberek körében is, és a gyógyászatban is komoly szerepet kapott, hiszen művégtagokat már most, működőképes belső szerveket pedig hamarosan képesek leszünk olcsón és gyorsan nyomtatni.

Az okoseszközök több olyan tulajdonsággal is rendelkeznek, amik hasznossá teszik őket a gyógyászatban. Egyrészről természetesen ott az igen erős számítási kapacitás, másrészről a rengeteg beléjük építhető szenzor. A konnektivitás szintén előny, akár wi-fi hálózatra kötve, akár mobilinterneten keresztül képesek a másodperc töredéke alatt jeleket, adatokat továbbítani. A szintén rohamosan fejlődő nanotechnológia, azaz a technológia eszközök egészen apróvá zsugorítása pedig további elképesztő lehetőséget rejt magában - elég csak egy kapszulában lenyelhető, a betegséget közvetlenül támadó miniszámítógépre gondolni.

A dolog ott kezdődik, hogy rendelkezésre állnak olyan appok, amik hasznos tanácsot nyújthatnak vészhelyzet esetén, így az embernek nem kell azon gondolkodni, hogy hajtson végre újraélesztést, a telefonja vagy az okosórája megmondja neki a teendőket. Természetesen ennél sokkal több mindenre képesek. Remekül használhatóak idős, egyedül élő betegeknél, akiknek például a vérnyomását vagy a pacemakerét távolról felügyelhetik, és az képes riasztani a megfelelő személyeket, ha valami rosszra fordulna. De akadt példa arra is, hogy egy csuklón viselt pulzusszámláló alapján állítottak fel diagnózist az orvosok, és kezelték sikeresen a pácienst.

Tehát tulajdonképpen minden - megfelelő kütyük, érzékelők és villámgyorsan fejlődő technológia - adott ahhoz, hogy az okoseszközök a mindennapi gyógyászatban életmentő szerepet töltsenek be. Ami hiányzik, az nem meglepő módon a szabályozás és a hitelesítés, a legtöbb innovatív termék sajnos csak idővel kaphatja meg az orvostechnikai eszköz minősítést.

Mindenesetre az orvosok számára, legyen szó a gyógyászat bármely területéről, az okoseszközök alkalmazása hamarosan elvárás lesz, hiszen a felhasználóknak ott lapul a zsebében, vagy viselik őket, és ebben a "mindent azonnal és kényelmesen" működésű világban elvárják, hogy használhassák is ezeket, akár egészségügyi téren is. A doktoroknak tehát minél előbb be kell venniük "portfóliójukba" az okosgyógyászatot, hacsak nem akarnak lemaradni a páciensekért folytatott küzdelemben.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső