Nem hinné, hány fogorvos hiányzik

A kormány 4,1 milliárd forintot csoportosít át a háziorvosi ügyelet ellátásra. Ám nemcsak a háziorvosi, hanem a fogorvosi praxisok betöltéséhez is szükség lenne az állam támogatására.

Jelenleg 260 betöltetlen fogorvosi praxis van az országban - közölte Hermann Péter, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöke, a Semmelweis Egyetem oktatási rektorhelyettese az InfoRádió Aréna című műsorában. Szerinte ennyi szakembert már csak ideig-óráig lehet helyettesíteni, a rendszer tehát elérte a tűréshatárt.
Ha az OEP-finanszírozásban valaki nem találja meg a számítását, akkor nem fog szerződést kötni az OEP-pel, s az a terület ellátatlan marad. Ezt lehet egy ideig helyettesítéssel megoldani. Volt Nyugat-Magyarországon olyan megye, ahol például fogszabályozó szakorvossal egy vagy két évig nem tudott szerződést kötni az OEP, mert nem talált erre vállalkozó szakembert. Egyszerűen nem érte meg nekik szerződést kötni. Ezen az úton alakul ki ez a bizonyos betöltetlen nagy szám - közölte Hermann Péter, aki hozzátette, hogy már megkeresték a kormányt ezzel a problémával.
Jelenleg 260 betöltetlen fogorvosi praxis van az országban

Jelenleg 260 betöltetlen fogorvosi praxis van az országban


Már visszajelzést is kaptak a szakállamtitkártól, hogy megkapták a levelünket, és próbálnak ebbe az irányba lépni. A fogorvosok azt kérték, hogy a háziorvosok példája alapján kapjanak praxisjog vásárlási támogatást, letelepedési támogatást, mivel a fogorvosi szolgáltatások is az alapellátás részét képezik. "Reméljük, hogy ha ezt a támogatást a fogorvosok is megkapják, akkor ugyanez a pozitív hatás nálunk is érvényesül. Jelenleg 3300 fogorvos van Magyarországon, a 260 praxis betöltése tehát nem halogatható" - mondta Hermann Péter.

Mielőtt fogorvoshoz indulunk nem csak azzal kell tisztában lennünk, melyik rendelőben látnak el bennünket. Jó, ha tudjuk azt is, hogy milyen szolgáltatásokat vehetünk igénybe a társadalombiztosításunk keretére. Részletek!

Forrás: InfoRádió

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső