Magas vérnyomás: mit mond az orvos a betegnek?

Ugyan az utóbbi néhány évben javultak a statisztikák, még mindig a lakosság közel negyede magas vérnyomással él Magyarországon. Sokan nem veszik komolyan a minden nyolcadik halálesettel összefüggésbe hozható hipertóniát, de vannak, akik nem is tudják, hogy érintettek. Hogyan hívhatja fel a figyelmet a háziorvos?

Nem csak hazánkban az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma a megfelelő étrend és életmód – illetve szükség esetén gyógyszeres kezelés – mellett kontroll alatt tartható a magasvérnyomás-betegség. Az orvos feladata a diagnózis felállításán túl, hogy a beteg tudtára adja: elsősorban maga tehet egészsége jobbá tételéért.

Már az orvos láttán is nő a vérnyomás

Dr. Szebényi Attila háziorvos kiemelte: első lépésként azt a legfontosabb megállapítani, hogy valóban tartós-e a magas vérnyomás, vagy csak az orvosi vizsgálatnak tudható be. „Stresszhelyzetben teljesen természetes a magas vérnyomás, egy Forma 1-es pilótának a rajt előtt 200 feletti értéket mutatna a műszer, ami adott helyzetben érthető és normális dolog. A szakirodalom fehérköpeny-hipertóniának nevezi azt, amit a mérés eredményébe is bele kell kalkulálni. Már a legáltalánosabb vizsgálaton is stressz éri a beteget, ami magas vérnyomást eredményez. A mérvadó így az, amit otthon, nyugodt körülmények között mér magának” – hangsúlyozta a háziorvos.

Magas vérnyomásra utaló tünet lehet a szapora szívdobogás és mellkasi fájdalom, az ok nélküli izzadás, a rossz térérzékelés miatti egyensúlyzavar vagy a rendszeresen visszatérő, lüktető fejfájás. Ezen tünetek ugyanakkor számos másik betegség előfutárai lehetnek, ha tapasztalja önmagán, tanácsos orvoshoz fordulni! A kezelést nehezíti, hogy sokan egyszerűen nem is tudnak róla, hogy érintettek a betegségben. Tünetei – mint például a visszatérő fejfájás, kipirult arc, vagy a gyakori szédelgés – rendkívül általánosak akár a normális tartományban mozgó vérnyomás esetén is, így sokan csak a kötelező orvosi vizsgálatok során akadnak fenn a rostán. „A magasvérnyomás-betegség rendkívül alattomos dolog, mert közvetlen panaszt nem okoz, a szervezetben mégis komoly megbetegedésekhez vezethet. Fontos ezért tisztázni a pácienssel, hogy kezeletlenül milyen következményei lehetnek, illetve miért is kell komolyan venni a diagnózist” – tette hozzá Szebényi Attila.

A magasvérnyomás-betegség kezelésében a beteg együttműködése is nagy szerepet kap

Fontos az orvosnak letisztázni a magas vérnyomás okát is, vagyis hogy elsődleges vagy másodlagos hipertóniával kell-e számolni. Az elsődleges hipertóniát egyszerre több tényező alakítja ki, míg a másodlagos hipertónia esetében egy azt kiváltó kórfolyamat áll a háttérben, melynek kezelésére is feltétlenül szükség van. „Elhízott, tartósan ülő munkát végző beteg esetén komoly életmódbeli változást kell szorgalmazni, a páciens tudtára kell adni, hogy csak rajta múlik, hogy változik-e az állapota” – mondta el a háziorvos. Az idősebb, sok évtizede bevett életmódot és étrendet követő emberek esetében jóval nehezebb változásra sarkallni a pácienst, a vaskalapos szemlélet gyakran áttörhetetlennek bizonyul, de ha a beteg nem akar meggyógyulni, az orvos sem tehet sokat.

A reakciótól függően természetesen a beteget is meg lehet nyugtatni, hogy nem halálos betegségről van szó – illetve csak akkor lehet halálos, ha nem törődik vele -, megfelelő önfegyelemmel és tudatos életvitellel sokat javíthatnak az állapotukon. „Az utóbbi néhány évben szerencsére javulás állt be a szív- és érrendszeri megbetegedések, így a magasvérnyomás-betegség esetében is, melyben jelentős szerepe van az egészséges életmódot hirdető tömegkommunikációnak. Össztársadalmi felelősség az érintettek számának csökkentése” – emelte ki Szebényi Attila.

Sorozatunk további részeit itt olvashatja el: Mit mondjon az orvos a betegnek, ha kiderült, hogy rákos? Észrevétlenül teszi tönkre a szervezetet a cukorbetegség

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +20 °C

Sok napsütés várható a fátyol- és gomolyfelhők mellett. A magasabbra törő gomolyfelhőkből zápor, zivatar kevés helyen, főként a Dunántúlon fordulhat elő. Az északi, északkeleti szelet a keleti országrészben több helyen kísérik élénk lökések, zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is lehetnek. Késő estére 24 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra