Védettségi igazolvány nélkül csak így műtenek

HáziPatika

A terv szerint tegnap indultak újra a tervezett műtétek és rehabilitációs eljárások, ám ezeket csak bizonyos feltételek teljesülése esetén tudjuk igénybe venni.

A koronavírus-járvány miatt az elmúlt hónapokban csak halaszthatatlan műtéteket és beavatkozásokat végeztek a hazai egészségügyi intézményekben. Mivel azonban a harmadik járványhullám leszállóágba került, az oltottak száma pedig május végére várhatóan átlépi az 5 milliót, így május 13-tól újra elérhetővé váltak az eddig elhalasztott, tehát nem akut, más néven tervezhető műtétek, valamint más rehabilitációs eljárások. Ezt a változást még május 7-én jelentette be Müller Cecília országos tiszti főorvos, ám akkor azon kívül több részletet nem közölt, hogy mindezt a járványügyi szabályok maximális betartása mellett lehet majd csak igénybe venni.

Ha nincs védettségi igazolvány, két negatív koronavírusteszt-eredmény kell a műtéthez. Fotó: Getty Images
Ha nincs védettségi igazolvány, két negatív koronavírusteszt-eredmény kell a műtéthez. Fotó: Getty Images

Mit tegyünk, ha nem jött meg a védettségi igazolvány?

Március eleje óta postázzák ki a beoltott vagy fertőzésen igazoltan átesett lakosoknak a védettségi igazolványokat, a plasztikkártyák kiállítása és kézbesítése azonban nem zajlik zökkenőmentesen. Sokan panaszkodnak arról, hogy hetekkel a vakcinázást követően sem kapták meg, de előfordult, hogy olyannak is kiutalták, aki nem is lett volna jogosult. Mit tehetünk, ha mi sem kaptuk meg időben? Mutatjuk!

Az index.hu azonban kiderítette, az előzetesen egyeztetett időpontban végzett műtéteket csak bizonyos feltételek teljesülése esetén végzik el a betegeknél. Az egyik lehetőség, hogy a páciens érvényes védettségi igazolvánnyal rendelkezik, a másik, hogy a tervezett műtét előtt legfeljebb 48 órával korábban készült negatív PCR-teszt-eredményt mutat fel, valamint a beavatkozás napján egy antigéngyorsteszttel is bizonyítást nyer a fertőzésmentessége. A portál az Emberi Erőforrások Minisztériumától azt is megtudta, mi a protokoll arra az esetre, ha valakinek már járna a védettségi igazolvány, de még nem kapta meg a plasztikkártyát. Ilyenkor elég az oltási igazolás bemutatása, mely az EESZT-ben ellenőrizhető. Gondoltak azonban azokra is, akik valamely betegségük miatt nem vehették fel az oltást, az ő tesztjeiket ilyenkor a kórház állja.


Van, ahol nincs változás

A járóbeteg-szakellátásban és a szüléseknél azonban semmi sem változott, ott továbbra is az eddig érvényes járványügyi előírások élnek. Ahol pedig továbbra is ugyanúgy folyamatosan zajlik a koronavírusos, illetve koronavírus-gyanús betegek ellátása, ott kötelesek minden járványügyi óvintézkedést betartani - közölte az Emmi a portállal.

Egy friss amerikai kutatás szerint az idén kórházba kerülő koronavírus-fertőzöttek túlnyomó többsége, 99,7 százaléka nem volt teljesen beoltva, amikor megbetegedett. Ha kíváncsi a részletekre, kattintson korábbi cikkünkre.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső