Újabb botrány a sürgősségin

Órákig jajgatott egy idős férfi a siófoki kórház sürgősségi osztályán - erről az RTL Híradó számolt be kedden.

Egy másik beteg készített videót a történtekről

Órákig várakoztattak egy jajgató beteget a siófoki kórház sürgősségi osztályán. Az idős férfinak az egyik ott várakozó család próbált segítséget kérni, de hiába. Mikor végre behívták, az ápoló megalázóan beszélt vele, amiről valaki mobillal videót is készített. A kórház álláspontja az ügyben egyelőre nem ismert, az RTL Híradó kérdéseire nem válaszoltak.

Úgy tudni, az idős férfi vasárnap ment be a siófoki kórház sürgősségi osztályára. A róla készült felvételt egy másik beteg készítette, ő is ott várakozott. A videót feltöltötte a Facebookra, ahol több százezren látták és több ezren reagáltak rá. A bejegyzés szerint a férfi már két órája várakozott, többször kért segítséget, de hiába.

Később aztán nyílt a rendelő ajtaja, és egy ápoló azt mondta neki: "Ballagjon szépen, a műsort meg hagyja abba, ismerjük már!"

Gyakori, hogy sérülnek a betegek jogai

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint gyakori, hogy a sürgősségi osztályokon sérülnek a betegek jogai. Asbóth Márton, a TASZ betegjogi programvezetője szerint a legfőbb probléma az információhiány, valószínűleg ebben az esetben is erről lehetett szó. Felmerült az emberi méltóság sérelme is, ha a betegnek valóban súlyos panaszai voltak, és tényleg órákig várakoztatták - tette hozzá. A TASZ külön programot indított, hogy kiderüljön, milyen gyakran sértik meg a betegjogokat a sürgősségi osztályokon.

Az RTL Híradó többször kereste a kórház főigazgatóját, hogy megismerjék az intézmény álláspontját az ügyben, de nem válaszoltak a feltett kérdésekre - írja cikkében a hvg.hu.

Sokan feleslegesen mennek a sürgősségire Folyamatosan és jelentősen nő a kórházak sürgősségi osztályain a betegforgalom. Az okok sokfélék: például minden harmadik-negyedik beteg nem sürgősségi eset, mégis itt vár ellátást. Ezen a helyzeten mielőbb változtatni szeretne a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság. Nemcsak, mert az orvosok és ápolók már alig bírják a terhelést, miközben a betegek elégedetlenek a hosszú várakozás miatt, hanem mert az új szuperkórházakkal tovább nő majd a kereslet ezen ellátási forma iránt

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)