Sok nővér és ápoló lesz pályaelhagyó

HáziPatika

Lassul az orvoselvándorlás a kormányzat által nyilvánosságra hozott adatok szerint, arról viszont nincs információ, hogy aki egyszer elment, visszajön-e Magyarországra dolgozni. Az ápolók körében inkább a pályaelhagyás a jellemző.

Több év után először hozta nyilvánosságra a kormány az egészségügyi humánerőforrás-adatokat, azaz azt, hogy mennyi orvos és ápoló hiányzik a rendszerből - írja a medicalonline.hu. A részleteket Páva Hanna, az ÁEEK főigazgató-helyettese ismertette a Kórházszövetség nemrég megrendezett konferenciáján. 

A rendezvényen választották meg a Kórházszövetség új elnökének Ficzere Andreát, az Uzsoki Kórház főigazgatóját. Arról, hogy vezetőként milyen változtatásokat szeretne elérni a szervezet élén, korábbi cikkünkben olvashat.

A működési nyilvántartás szerint tavaly év végén 33 ezer orvos dolgozott az egészségügyben. Közülük sokan, mintegy 4200-an várhatóan nemsokára nyugdíjba vonulnak. Cserébe viszont 1800 fővel nő a rezidensképzésbe belépő, frissen végzett fiatalok száma. Ez az arány azért is fontos, mert 2010-ben a friss diplomások fele még külföldre ment dolgozni, most azonban a 860 végzős közül 569-en itthon maradnak. A háttérben a szakorvosi ösztöndíjak 2013-as bevezetése állhat. 

De mekkora az orvoselvándorlás?

2011-12 környékén még évente majdnem 1000 orvos kérte ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványt, tavaly azonban csak 450-en igényelték az okiratot. Az ÁEEK helyettes vezetője szerint ráadásul ez nem jelenti azt, hogy mindannyian el is hagyták az országot vagy hogy csak külföldön dolgoznak. A receptírási adatok ugyanis arra engednek következtetni, hogy sokan nem adták fel magyarországi állásukat sem, hanem ingáznak Európában. Páva Hanna ugyanakkor arra nem tért ki, hogy vannak-e olyanok, akik korábban kivándoroltak, de már hazatértek dolgozni. 

Kevés az ápoló a kórházakban
Kevés az ápoló a kórházakban. Fotó: 123rf

A szakdolgozók között sok a pályaelhagyó

Az alapnyilvántartásban 250 ezer ápoló és nővér szerepel,  aktív munkavállalóként azonban csak 108 ezer főt tartanak nyilván.  A 2010-2017 között végzett ápolóknak csupán 42 százaléka dolgozik az egészségügyben, a többiek elhagyták a pályá, vagy el sem kezdték a munkát a kórházakban, rendelőintézetekben. 


A legnagyobb hiány a középfokú végzettségű, közvetlenül a betegágy mellett dolgozó ápolóból van. Figyelembe véve a nyugdíjba vonulók számát, két év múlva mintegy 5800 ápoló fog hiányozni a rendszerből. Lakosságarányosan egyébként Heves, Nógrád és Zala megyében a legnagyobb a baj. "A kormány is belátta, hogy a szakdolgozói létszám növeléséhez célzott intézkedésekre van szükség" - mondta el Páva Hanna, ezért már indítottak pályázatokat és ösztöndíj-programokat is. 

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső