"Rendet kell tenni a kórházak gazdálkodásában"

Alapvető elvárás, hogy szabályosan, elláthatóan és hatékonyan működjenek a hazai kórházak, ezért rendet kell tenni a gazdálkodásukban - közölte Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke.

A számvevőszék nem a betegellátást, hanem a kórházak pénzügyeit vizsgálta. Az ÁSZ - az Országgyűlés legfőbb pénzügyi, gazdasági ellenőrző szerveként - azt tapasztalja, hogy sem az irányítási, sem a vezetési területen nem tartják be a törvényeket a kórházakban. A legutóbbi utóellenőrzésnél öt intézménynél állapították meg, hogy ugyan elismerték a hibáikat és megírták a kért intézkedési terveket, azokat nem hajtották végre.

kórház, kórházi ügyek, gazdálkodás, pénzügyek,
Az ÁSZ szerint nem tartják be a törvényeket a kórházakban. Fotó: 123rf

Az intézményvezetőknek több erőfeszítést kellene tenniük a kórházak törvény szerinti gazdálkodása érdekében. Több intézményben nem alkalmazták az előírt leltárokat, így elszámolhatatlan helyzet alakult ki, az ÁSZ ezért arra kéri az intézményvezetőket, hogy tartsanak rendet a kórházakban ezen a téren is - figyelmeztetett Domokos László.

Gondok vannak a sürgősségi ellátással

Bármikor összeomolhat a sürgősségi ellátás - a részletekért kattintson ide!

Ahogy a HáziPatika.com is megírta, az ÁSZ korábbi vizsgálata komoly hiányosságokat talált a vészhelyzeti betegellátásban is. Bár sürgősségi ellátás rendszere a betegek számára folyamatosan hozzáférhető volt, az már nem volt biztosított, hogy a betegek az egészségi állapotuk által indokolt időn belüli ellátást megkapják.


Az e területet érintő, nagy nyilvánosságot kapott esetek, problémák kivizsgálása nem történt meg, a betegek többsége pedig nem kapott tájékoztatást a sürgősségi betegellátótól az ellátási kategóriába sorolás eredményéről, annak jelentőségéről és a várható várakozási időről sem. Az ellenőrzés megállapította továbbá, hogy a minimumfeltételek meglétét csak az adott (sürgősségi) osztály működési engedélyének kiadásakor vizsgálták, a folyamatos rendelkezésre állásnál már nem.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső