Ötezer orvos hiányzik Magyarországról

HáziPatika

Heteket, hónapokat kell várni a szakvizsgálatokra több háziorvos szerint, mert sok a beteg és kevés az orvos a szakrendelőkben.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke a napokban azt mondta az RTL Híradónak, hogy majd ötezer orvos hiányzik Magyarországról:

A csatorna riportjából kiderül, hogy több olyan budapesti szakrendelőt is találtak, ahol akár 8-10 orvost is keresnek egyszerre.  Az egészségügyi államtitkár szerint ez túlzás, ráadásul egyre kevesebben mennek el.

Sok kórház bajban van

Jön a sztrájk az egészségügyben

2018. január 19-én számoltunk be róla, hogy tizenöt pontos követelést juttatott el két egészségügyi szakszervezet a kormányfőnek. Ha elutasító választ kapnak, sztrájkot hirdetnek - írtuk korábbi cikkünkben, melyet ide kattintva érhet el.

Ahogy arról korábban a Házipatika.com beszámolt, országosan is gondot okoz az orvoshiány. Mint írtuk, a 2016. és a 2017. évhez képest az idén is hiányszakma az érsebészet, a gyermek- és ifjúságpszichiátria, a fül-orr-gége gyógyászat, az igazságügyi orvostan, a nefrológia (a vese belgyógyászatával foglalkozó szakma), az orvosi mikrobiológia, az ortopédia és a traumatológia, a pszichiátria és a transzfuziológia (a vérátömlesztéssel foglalkozó szakma) is.

Mindezeken túl Budapest kivételével hiányszakmának minősül még az infektológia, a sürgősségi orvostan, a patológia, a radiológia és a sebészet is.

Ötezer orvos hiányzik Magyarországról, várólista kórházi várólista műtéti várólista orvoselvándorlás orvosvándorlás orvoshiány
Nem túlzás kijelenteni, hogy körülbelül ötezer orvos hiányzik Magyarországról

Ahogy 2017-ben, úgy idén sem szerepel az orvosi hiányszakmák listáján az aneszteziológia, pedig sok intézmény küszködik azzal, hogy nincs elég altatóorvosa, és ez megnehezíti a műtétek beosztását. Két éve még harmincszázalékos volt a hiány ezen a területen - derül ki korábbi cikkünkből.


A medikusok 40 százaléka megy külföldre

A következő években is az orvoshiány lesz az egyik legfeszítőbb pontja a hazai egészségügynek - derül ki egy friss kutatásból. Eszerint ugyanis az ötöd- és hatodéves orvostanhallgatók 40 százaléka tervez külföldi munkavállalást. Túlnyomó többségük később is csak akkor jönne haza, ha alapvető változások lennének a gyógyítás itthoni körülményeiben.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső