Ötezer orvos hiányzik Magyarországról

HáziPatika

Heteket, hónapokat kell várni a szakvizsgálatokra több háziorvos szerint, mert sok a beteg és kevés az orvos a szakrendelőkben.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke a napokban azt mondta az RTL Híradónak, hogy majd ötezer orvos hiányzik Magyarországról:

A csatorna riportjából kiderül, hogy több olyan budapesti szakrendelőt is találtak, ahol akár 8-10 orvost is keresnek egyszerre.  Az egészségügyi államtitkár szerint ez túlzás, ráadásul egyre kevesebben mennek el.

Sok kórház bajban van

Jön a sztrájk az egészségügyben

2018. január 19-én számoltunk be róla, hogy tizenöt pontos követelést juttatott el két egészségügyi szakszervezet a kormányfőnek. Ha elutasító választ kapnak, sztrájkot hirdetnek - írtuk korábbi cikkünkben, melyet ide kattintva érhet el.

Ahogy arról korábban a Házipatika.com beszámolt, országosan is gondot okoz az orvoshiány. Mint írtuk, a 2016. és a 2017. évhez képest az idén is hiányszakma az érsebészet, a gyermek- és ifjúságpszichiátria, a fül-orr-gége gyógyászat, az igazságügyi orvostan, a nefrológia (a vese belgyógyászatával foglalkozó szakma), az orvosi mikrobiológia, az ortopédia és a traumatológia, a pszichiátria és a transzfuziológia (a vérátömlesztéssel foglalkozó szakma) is.

Mindezeken túl Budapest kivételével hiányszakmának minősül még az infektológia, a sürgősségi orvostan, a patológia, a radiológia és a sebészet is.

Ötezer orvos hiányzik Magyarországról, várólista kórházi várólista műtéti várólista orvoselvándorlás orvosvándorlás orvoshiány
Nem túlzás kijelenteni, hogy körülbelül ötezer orvos hiányzik Magyarországról

Ahogy 2017-ben, úgy idén sem szerepel az orvosi hiányszakmák listáján az aneszteziológia, pedig sok intézmény küszködik azzal, hogy nincs elég altatóorvosa, és ez megnehezíti a műtétek beosztását. Két éve még harmincszázalékos volt a hiány ezen a területen - derül ki korábbi cikkünkből.


A medikusok 40 százaléka megy külföldre

A következő években is az orvoshiány lesz az egyik legfeszítőbb pontja a hazai egészségügynek - derül ki egy friss kutatásból. Eszerint ugyanis az ötöd- és hatodéves orvostanhallgatók 40 százaléka tervez külföldi munkavállalást. Túlnyomó többségük később is csak akkor jönne haza, ha alapvető változások lennének a gyógyítás itthoni körülményeiben.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső