Nincsenek szakorvosok a sürgősségin?

HáziPatika

Már két évvel ezelőtt is csak a szükséges orvosok negyede dolgozott a sürgősségi osztályokon - mondta Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Szabályszegés nélkül egyszerűen nem megy a sürgősségin

"Bármikor, bármelyik kórházban előállhat az a helyzet, ami most a Honvédkórházban van" - mondta a Népszavának Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Szerinte ez csak azon múlik, hogy mikor fognak össze a kollégák kritikus tömegben egy-egy kórházi osztályon, hogy jelezzék, nem csinálják tovább. Hozzátette: már két éve is csak a szükséges orvosok negyede dolgozott a sürgősségi osztályokon.

Semmilyen szakorvos nincs a sürgősségin, Honvédkórház betegellátás egészségügy orvoshiány Emmi Zacher Gábor
"Gyakran előfordult, hogy nemhogy sürgősségi, de semmilyen szakorvos nem volt az osztályokon"

Éger István emlékeztetett arra, hogy már akkor széles skálán mozgott a szabályok kényszerű megszegése. Enyhébb esetekben "csak" a megfelelő szakképesítésű műszakvezető folyamatos biztosítása nem teljesült, ám ennél sokkal gyakrabban előfordult, hogy nemhogy sürgősségi, de semmilyen szakorvos nem volt az osztályokon. A műszakokat így rendre rezidensekkel láttatták el. A kamara már akkor szorgalmazta az érdemi megoldást - tette hozzá.

Úgy tudni, az egészségügyért felelős államtitkár, Nagy Anikó egy hónapja fölkért egy szakemberekből álló sürgősségi csoportot, hogy adjanak javaslatokat az ellátás krízisének megoldásra. A lap megtudta, hogy az államtitkár kedden is egyeztetett a sürgősségi szakmai testülettel.

A lap kérdésére, hogy most vállalnak-e szerepet a túlmunkaszerződéseiket fölmondó orvosok és a kórházmenedzsment közötti tárgyalásban, az elnök azt felelte: csak akkor tudnak bekapcsolódni, ha erre kollegiális felkérést kapnak, de ilyen eddig még nem érkezett. A feszültség oldására - információik szerint - érdemi lépések még nem történtek.

Bedőlhet a Honvédkórház

Mint ismeretes, a Honvédkórház menedzsmentje júniusban megvonta az önkéntes túlmunkáért adható juttatást, az érintett orvosok pedig a júliusi fizetési jegyzékükön szembesültek azzal, hogy több tízezer forinttal kevesebbet kaptak a szokásos összegnél. A Honvédelmi Minisztérium múlt heti közleményében arról tájékoztatott, hogy nincs semmi gond. Levelük után Zacher Gábor a személyi és tárgyi feltételek hiánya miatt beadta a felmondását.


2018. szeptember 3-án beszámoltunk arról is, hogy hamarosan működésképtelenné válhat a Honvédkórház sürgősségi centruma - ez egy kiszivárgott belső levélből derült ki. Ezután pedig nyilvánosságra került az orvosi beosztás is, amely szerint már szeptemberre sem sikerült kellő számú orvost találni a műszakokra.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső