+7° - +23°
Kettős front

Nagy a gond a sürgősségi osztályokon

HáziPatika

Országszerte szakemberhiány van a sürgősségi osztályokon - mondta az RTL Híradónak a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke.

Órákig haldoklott a Honvédkórház sürgősségijének folyosóján

A csatorna szombaton számolt be arról, hogy egy 58 éves rákos férfi órákig haldoklott a Honvéd kórház sürgősségi osztályán - állítja az elhunyt lánya. A család szerint a rákbeteg férfi érkezésük után 11 órával került csak műtőasztalra, másnap pedig meghalt:

Miért hosszú a várakozási idő a sűrgösségin?

Az SBO (sürgősségi betegellátó osztálya legszűkebb keresztmetszete egy egészségügyi ellátórendszernek, tekintve, hogy rengeteg beteg keresi fel, gyakorlatilag bármelyik orvosi szakterületet érintő problémával - írtuk korábbi cikkünkben.


Mint írtuk, a sürgősségi ellátást sokan nem a megfelelő módon használják ki, így az ellátórendszert érintő gondok itt csúcsosodnak ki igazán. Ráadásul a betegek többsége fokozottan érzékeny, bizonytalan, rémült a váratlan és ismeretlen helyzettől, az akár életet veszélyeztető állapotváltozás, a kiszolgáltatottság érzése pedig különösen kiélezi a helyzetet.

Mikor van szükség sürgősségi ellátásra?

Sürgősségi betegellátásra akkor van szükség, ha az ellátás elmaradása vagy késlekedése maradandó egészségkárosodást, súlyos állapotromlást, akár halált okozna, így nem a beteg kivizsgálása lenne az elsődleges feladata az SBO-nak. Ha pedig a beteg nem szorul sürgősségi ellátásra, akkor panaszai további vizsgálatára a háziorvoshoz vagy a szakrendelésre irányítják.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső