Jön a sztrájk az egészségügyben

HáziPatika

Az ápolók, mentősök többsége a mai napig a szakmai minimumot vagy ezt alig meghaladó összeget keres.

Hamarosan sztrájkba léphetnek az egészségügyi dolgozók

Tizenöt pontos követelést juttatott el két egészségügyi szakszervezet a kormányfőnek. Ha elutasító választ kapnak, sztrájkot hirdetnek - írja a Népszava.

Jön a sztrájk az egészségügyben, orvosvándorlás orvoselvándorlás orvoshiány sztrájk egészségügyi béremelés béremelés
Hamarosan jöhet a sztrájk az egészségügyben

Mentést kér levelében két egészségügyi szakszervezet - a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) és a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ). Az érdekvédők arra kérik a kormányfőt, hogy haladéktalanul rendezze az ágazatban a béreket úgy, hogy juttatásuk legyen arányos az elvégzett munka nehézségével és kockázataival is. Azt is szeretnék, hogy foglalkoztatótól függetlenül valamennyi egészségügyi feladatot ellátóra vonatkozzon a béremelés, legutóbb ugyanis kimaradtak az alapellátásban dolgozó ápolónők, asszisztensek és védőnők.

Másod-, harmadállásokra kényszerülnek

Úgy nő a mentősök fizetése, hogy csökken

2017. december 11-én a HáziPatika.com beszámolt róla, hogy megkapták első,  megemelt fizetésüket az egészségügyi dolgozók azóta, hogy megtörtént a bejelentett 12 százalékos béremelés. Sokan viszont mégis kevesebbet pénzt kaptak, mint korábban. Hogy ez miként lehetséges, kiderül korábbi cikkünkből.

Mint írják, az eddigi béremelésekkel nőtt ugyan a dolgozók jövedelme, különösen az orvosoké, de az ápolók, mentősök többsége a mai napig a szakmai minimumot, vagy azt alig meghaladó összeget keresi. Emiatt másod-, harmadállásokra kényszerülnek, és van, aki 24 órát is lehúz egyhuzamban. Ez önmagában veszélyezteti betegbiztonságot.

A két szakszervezet szót emelt az egészségügyi intézmények műszaki biztonságát, működését fenntartó dolgozókért is, akiknek az ágazati béremelésekből eddig nem jutott, csak a minimálbér emeléshez szükséges többletet kapták meg.

A szakszervezetek 15 pontos listába szedték követeléseiket

Ezek közé tartozik a két új bértábla is. Az egyikben az egészségügyben dolgozó műszakiak, a másikban a szakdolgozók új jövedelmi pozícióra tesznek javaslatot. E táblák szerint a végzettségtől függően és a munkában eltöltött évek számával arányosan a mostanihoz képest 20-80 ezer forinttal nőhetnének a jövedelmek. Mindezeken felül a 20-30 ezer forintos műszakpótlékok 100 százalékos emelését kérik.


Zalatnai Zoltán, a FESZ alelnöke, valamint a másik szakszervezet, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége elnöke, Kusper Zsolt is nyilatkoztak a Népszavának, véleményüket ide kattintva érheti el.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaArcfiatalítás

40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaA kollagén és a hyaluronsav természetesen is jelen van a szervezetünkben, ám az idő múlásával egyenes arányosan csökken a mennyisége. És mindez látható is lesz előbb vagy utóbb: megereszkedik, vízhiányossá és ráncossá válik a bőr.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső