Ijesztő állapotok a pszichiátriákon

Nemcsak a szükséges számú személyzet, de a megfelelő eszközök sem állnak rendelkezésre a hazai pszichiátriákon. Ez vezethet olyan tragédiához, hogy megfullad egy kikötözött beteg.

A veszélyeztető magatartású betegek ellátásához nemcsak megfelelő számú orvosra és ápolóra lenne szükség, hanem professzionális eszközökre is - így reagált a nepszava.hu-nak Molnár Károly, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke arra a hírre, amely szerint megfulladt egy kikötözött beteg az egyik kórház pszichiátriai osztályán. (Részleteket korábbi cikkünkben olvashat.) Molnár a konkrét esetről nem nyilatkozott, azt azonban elmondta: nincs összesítés arról, hogy hányszor történik ilyen a betegellátásban, de biztos benne, hogy nem gyakori. 

Kevés az orvos és a nővér a pszichiátriákon
Kevés az orvos és a nővér a pszichiátriákon. Fotó: 123rf

Szigorú szabályozás

Az ön- és közveszélyes betegek gyógyszeres, vagy tényleges fizikai korlátozásáról a betegjogi törvény rendelkezik. Ebben az áll, hogy az esetleges lekötözést, azaz a fizikai korlátozást csak a kezelőorvos, vagy a szakápoló rendelheti el, és kizárólag a legszükségesebb ideig szabad fenntartani. Közben a beteg állapotát folyamatosan ellenőrizni kell, amely magában foglalja a fizikai, higiénés és egyéb szükségletek felmérését. Ráadásul minderről külön dokumentációt kell vezetni. 

Melyek a leggyakoribb pszichiátriai betegségek, és hogyan kell kezelni őket? A Házipatika betegséglexikonjából megtudhatja!

Lepedő helyett heveder

A szakmai ajánlások szerint javasolt a korszerű betegrögzítő hevederek használata is, a magyar kórházakban azonban gyakran nem állnak rendelkezésre, ezért lepedőt, pizsamát használnak erre a célra. 

Fontos előírás az is, hogy a pácienst folyamatosan ellenőrizni kell: az ápolónak negyedóránként, az orvosnak pedig kétóránként. Sőt, nem ártana a 24 órás megfigyelés sem, ehhez azonban hiányoznak a feltételek. Szakemberek azt mondták a baloldali napilapnak, hogy a hazai ellátórendszerben nincsenek meg sem a szükséges eszközök, sem az orvosok és ápolók kellő létszámban. Az elmúlt években ugyanis harmadára csökkent a közellátásban dolgozó pszichiáter szakorvosok száma.


Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső