Honvédkórház: tovább gyűrűzik a botrány

HáziPatika

Mint ismeretes, a Honvédkórház menedzsmentje júniusban megvonta az önkéntes túlmunkáért adható juttatást, az érintett orvosok pedig a júliusi fizetési jegyzékükön szembesültek azzal, hogy több tízezer forinttal kevesebbet kaptak a szokásos összegnél. A Honvédelmi Minisztérium szerint azonban nincs semmi gond.

Volt, aki 100 ezer forinttal kevesebbet kapott

Volt olyan orvos is, aki 100 ezer forinttal kapott kevesebbet, miután júniusban megvonták az önkéntes túlmunkáért adható juttatást.

A Népszava számolt be róla, hogy kritikus helyzet a Honvédkórházban: szeptembertől ugyanis meglehetősen nehéz lesz megszervezni a műtéteket a főváros egyik legnagyobb sürgősségi centrumában, miután 112 orvos mondta fel az önkéntes túlmunka szerződését.

Az ügyben most állást foglalt a Honvédelmi Minisztérium, akik "problémamentes a Honvédkórházban a túlmunka kifizetése" címmel adtak ki közleményt.

Honvédkórház_Tovább gyűrűzik a botrány, Honvédkórház Magyar Rezidens Szövetség Magyar Traumatológus Társaság Rezidensek és Szakdolgozók Szakszervezete Honvédelmi Minisztérium orvoshiány
112 orvos nem vállal túlórát a Honvédkórházban

A Honvédelmi Minisztérium szerint nincs gond

Problémamentes a Honvédkórházban a túlmunka kifizetése - írta a Honvédelmi Minisztérium (HM) csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében. Mint írják, a kórház sürgősségi centrumában nem mondott fel egyetlen orvos sem, a biztonságos betegellátáshoz szükséges létszám rendelkezésre áll. Hozzátették, hogy a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ visszautasítja az orvosai túlmunkájának kifizetéséről szóló, a sajtóban megjelent "valótlan és hangulatkeltő állításokat". 

Kifejtették, hogy a kórház orvosainak heti munkaideje 40 óra. A jogszabályban rögzített díjazásért a kórház parancsnoka heti 8 óra túlórát rendelhet el. Ezen felül az orvosok önkéntes alapon, kiemelt díjazásért vállalhatnak túlmunkát. Ennek ellentételezését a közelmúltban a kórház vezetősége - az orvosokkal folytatott egyeztető tárgyalások alapján - mintegy 40 százalékkal emelte meg - hangsúlyozta a HM, majd hozzáette, hogy a juttatásokat - a mindenkori hatályos jogszabályok betartásával - az MH Egészségügyi Központ (Honvédkórház) továbbra is pontosan kifizeti a dolgozóknak.

A Honvédkórház az elmúlt időszakban nem tett mást, mint érvényt szerzett a jogszabályi előírásoknak, amelynek nyomán egyeztetések zajlottak és jelenleg is zajlanak a munkavállalók és a vezetőség között az úgynevezett önkéntes túlmunkával kapcsolatban.

Osztályvezetők is felmondtak emiatt

A Rezidensek és Szakdolgozók Szakszervezetének elnöke, Dénes Tamás úgy tudja, a júliusi pénzüket nem kapták meg az orvosok, de a múltban sem úgy fizették ki a túlmunkát nekik, ahogy azt ők számolták. Úgy tudja, osztályvezetők is mondtak fel amiatt, hogy nem sikerült megegyezniük. "Ha információink pontosak, akkor a szeptemberi hónapot a betegellátás biztonsága miatt a munkavállalók egy része vállalja, de nem lehet tudni, hogy megegyezés hiányában mit hoz a jövő" - írta a hvg.hu megkeresésére Dénes Tamás.

A lap beszélt a Magyar Traumatológus Társaság elnökével, Turchányi Bélával, aki a konkrét helyzetet nem ismeri, de általánosságban elmondta, a sürgősségi ellátás megszervezése prioritást élvez, a kórháznak úgy kell csoportosítania az orvosokat, hogy ott ne legyen fennakadás. A Honvédkórházban van a legjobban kialakított sürgősségi ellátás, ő úgy látja, az ott dolgozó orvosgárdával sokáig fönn lehet tartani a rendszert, ám azt nem vitatta, hogy lesznek betegek, akik rosszul járhatnak.


A Magyar Rezidens Szövetség elnöke, Sipka Balázs azt mondja, így nehezebb lesz elkészíteni a beosztásokat, ami egyértelműen a betegellátás rovására megy, így a helyzet az ellátást is veszélyeztetheti. Sipka nem a Honvédkórházban dolgozik, nem is szakszervezetet vezet, de érdekképviseletként az ott dolgozó rezidensektől vannak információi. "A Honvédkórház valamilyen módon üzemelni fog, a minőség a kérdés" - mondta. Úgy látja, a tervezett műtétek tolódhatnak, de a helyzet érintheti a sürgősségi ellátást is.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső