+10° - +25°
Nincs front

Hatalmas botrány a kirúgott szívsebész miatt

HáziPatika

Ahogy arról korábban a Házipatika.com beszámolt, kirúgták az ország egyik legjobb szívsebészét, Dr. Székely Lászlót, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Szívsebészeti Osztályának osztályvezető főorvosát.

Reagált az Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója

Mint ismeretes, Dr. Székely László egy olyan fiatal nőt operált, akinek egy hibás, már cserére szoruló implantátum volt a mellében. Székely és orvosi csapata szívbillentyűműtétet hajtott végre a páciensen, akinek sérült implantátumát az operáció közben el kellett távolítani.

Hatalmas a botrány a kirúgott szívszebész miatt, szívbillentyűműtét kirúgás szívsebészet Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Dr. Székely László
Facebook-csoport alakult a kirúgott szívszebész miatt

Az orvos úgy döntött - hogy a betegnek ne kelljen hónapokig aszimmetrikus mellkassal, egyoldali protézissel élnie, kiheverni a műtétet, elkerülve egy újabb, későbbi operációt - plasztikai sebész segítségét kéri, aki meg is érkezett az operáció közben, és beültetett egy új mellimplantátumot - mesélte korábban a 24.hu-nak egy neve elhallgatását kérő informátor. Ezután Székely Lászlóval reggel közölték, hogy mivel külső, megbízási szerződéssel nem rendelkező intézményből hívott orvost, távoznia kell a kardiológiai intézetből.

Dr. Andréka Péter, az intézet megbízott főigazgatója egy nappal a hír megjelenése után reagált a 24.hu-nak.  Válaszában azt írja, hogy egy súlyos jogi-etikai vétség miatt a tegnapi napon felmenteni kényszerült a munkavégzés alól dr. Székely László szívsebész osztályvezető főorvost.


A megbízott főigazgató válaszából kiderül, a döntés egy több hete tartó vizsgálat eredményeként született meg, és meghozatalában egy teljes szakértői és jogi apparátus segédkezett. Dr. Székely László felmentését azzal indokolja, hogy a betegutak teljes és tudatos összekeverése, vagyis az államilag finanszírozott szívműtét és a privát plasztikai műtét egy időben történő elvégzése nem engedélyezhető.

"Ez a döntés nagyon nehéz mindkét félnek."

"A hatályos jogi és etikai szabályokat még a legkiválóbb szakembereknek is be kell tartaniuk, jóérzésű és felelősségteljes orvosként nem hozhatnak betegeik nélkül döntéseket az ő életüket befolyásoló kérdésekben. Ezen túl a dokumentációs rend szigorú megsértése azzal, hogy egy szívműtét alatti nem sürgős, ismeretlen típusú és forrású implantátummal egy jogtalanul elvégzett emlőplasztikai beavatkozás kerül tudatosan elrejtésre, súlyosbította a történetet. A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet hazánk egyik vezető egészségügyi intézménye, ami nem csak attól számít jónak, hogy magasan képzett orvosokat és szakdolgozókat foglalkoztatva nagyon színvonalas munkát végez és ezen túl felelősségteljesen is gazdálkodik, hanem attól is, hogy betartja az etikai és jogi normákat és betegei biztonságban érezhetik magukat a falai között."

Csúsznak a műtétek Dr. Székely László kirúgása miatt

Dr. Andréka Péter korábban úgy nyilatkozott, hogy a döntés a betegellátás minőségét és folyamatosságát nem veszélyezteti, a várólistákat nem befolyásolja, a Népszava mégis úgy értesült, hogy a főorvos elbocsátása miatt csúszik egy súlyos keringési elégtelenséggel küzdő beteg műszív beültetése is. A speciális beavatkozáshoz szükséges műtéti technológiát ugyanis Székely László ismeri, ezért miután ő már szerda reggel óta nem kezelhet senki, az érintett betegnek meg kell várnia, míg egy hasonló fölkészültségű floridai orvos ideérkezik. A cikkben megszólalók között van olyan beteg is, aki fél évig várt a szívoperációra, de most kirúgták a műtőorvosát.

A betegek már a legnagyobb közösségi portálon szervezkednek dr. Székely László szívsebész elbocsátása ellen: Facebook-csoportot alakítanak, akik úgy vélik ellátatlanok maradnak, miután tegnap váratlanul fölmondtak a főorvosnak. 

Visszavették Dr. Székely Lászlót

Péntek délutáni lapinformációk szerint megegyezett a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet megbízott főigazgatója, Andréka Péter és az általa elbocsátott ismert szívsebész professzor, Székely László. Akkor a PestiSrácok.hu arról számolt be, hogy Székely csak három hónapig marad a kardiológiai intézetben, utána a Honvédkórházban folytatja munkáját. Ezt követően az Állami Egészségügyi Ellátó Központ azt írta közleményében, hogy a felröppent hírekkel ellentétben a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet fenntartja munkajogi intézkedését dr. Székely László főorvos úrral szemben - írja a 24.hu. Ez pedig azt jelenti, hogy nem vették vissza az elbocsájtott sebészt.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső