Hálapénz: ez a hatóság üldözi márciustól

HáziPatika

Még nem a büntetésre helyezik a hangsúlyt.

Hálapénz nélkül ennyit spórolhatnak a betegek

Akár az évi százmilliárd forintot is elérheti az az összeg, amelyet a hálapénz megszüntetésével megspórolhatnak a magyar betegek. Részletek itt.

A rendőrség kötelékein belül működő Nemzeti Védelmi Szolgálat egyik szervezete végzi majd a hálapénzzel kapcsolatos bűncselekmények felderítését - tudta meg az ATV Híradója a Belügyminisztériumtól. Mint arról korábban már beszámoltunk, 2021. január elsejétől büntetendővé vált mind a hálapénz elfogadása, mind annak felajánlása. Az azonban csak a tárca mostani válaszából derült ki, hogy még nem indultak el a hálapénzrazziák, így "tettenérés" sem volt még eddig.

Márciustól kezdik ellenőrizni

"Figyelemmel arra, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény vonatkozó rendelkezései 2021. március 1-jén lépnek hatályba, a hálapénzzel kapcsolatos új szabályok is csak ettől az időponttól alkalmazhatóak. Ebben az egyfajta átmeneti időszakban a hatóságok az érintettek felvilágosítására és tájékoztatására, valamint a megelőzésre fordítják energiáikat" - idézi a Belügyminisztériumtól kapott tájékoztatást az ATV.

A hálapénz felajánlása és elfogadása is büntetendővé vált. Fotó: Getty Images
A hálapénz felajánlása és elfogadása is büntetendővé vált. Fotó: Getty Images

Nem korlátozhatják a szabad orvosválasztást

Az adásában arról is beszámoltak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) szerint sértette a szabad orvosválasztás elvét a debreceni szülészeti klinika év eleji bejelentése, miszerint az intézmény szorgalmazza a hálapénz kivezetését, ezért megszüntették a "fogadott" orvos és szülésznő rendszerét addig, amíg azt "tiszta jogviszonyok között nem lehet folytatni". Az EMMI erről kiadott közleményében leszögezte, a hálapénz kivezetésére hivatkozva nincs lehetősége a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikának a szabad orvosválasztást korlátozni. Kiderült azonban, hogy az említett, a szülészeti klinika Facebook-oldalán napvilágot látott bejelentés nem a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának hivatalos álláspontja.


"A tájékoztatás a Debreceni Egyetem és a Klinikai Központ vezetésének tudta nélkül, előzetes egyeztetés mellőzésével jelent meg, annak tartalmával a Debreceni Egyetem és a Klinikai Központ vezetése nem tud azonosulni" - közölte a csatorna híradójával az egyetem rektori hivatala, tudatva: utasították a szülészeti-nőgyógyászati klinika igazgatóját, hogy tartsák be a törvényi szabályozást.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső