Gyógygombát árulnak az onkológián

Onkológiai osztály bejárata mellett hirdetik betegeknek a gyógygombát Kaposváron.

Az orvosi etikával összeférhetetlen

Elképesztő bejegyzésre bukkant a 168 óra az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook -csoportban. Az egyik tag ugyanis olyan fényképet osztott meg, amelynek tanúsága szerint egy úgynevezett Varga Gomba Információs Központot hirdetnek a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház onkológiai osztályán, pontosabban annak bejáratánál. Egy, a kórházban dolgozó fiatal orvos írásban emelte fel a szavát az orvosi etikával összeférhetetlen dolog ellen, de választ sem kapott a vezetőségtől.

Gyógygombát árulnak az onkológián, orvosi etika onkológia Kaposi Mór Oktató Kórház onkológiai osztály étrendkiegészítő Varga Gomba gyógygomba
Teljesen etikátlan, hogy gyógygombát árulnak az onkológián

Hogy a fénykép hiteles, azt jól bizonyíthatja, hogy a fénymásolt reklámban Varga Gomba Információs Központként hirdetett "helyiség" a cég honlapján már üzletként szerepel, méghozzá pontos címmel: "7400 Kaposvár, Tallián Gyula utca 20-32, Kaposi Mór Kórház (új épületszárny) II. emelet onkológiai osztály bejárata mellett".

Gyógyító hatása nincs

Valójában a Varga Gombát ma már országosan 23 üzletben meg lehet vásárolni (egyelőre csak a kaposvári címről fedezték fel, hogy kórházban, illetve egészségügyi intézményben fekszik), de van lehetőség a "feltalálójával", Varga Gáborral és orvos kollégájával személyes konzultációra, lehet online és személyesen tanácsadást is kapni, rendelhető könyv és nézhetőek videofilmek is, Varga Gábor pedig rendszeresen előad a gyógygomba hatásairól.

A cég honlapján rögtön figyelmeztetés fogad: "A jelenleg hatályban lévő EU-s és magyar jogszabályok alapján az étrend kiegészítőknek és semmilyen más élelmiszernek (például fokhagyma) gyógyhatást tulajdonítani nem szabad, ezért a videofilmekben látható állapotjavulások és egyéb nyilatkozatok nem vonatkoztathatók a vargagyogygomba.hu, illetve a Max-Immun Kft. és más cégek étrend kiegészítő és élelmiszer termékeire sem."

Valamennyi, vitaminként, valamint étrend-kiegészítőként forgalmazott termékhez oda van írva az is: "A termék nem javasolható gyógyszerek vagy bármely más hagyományos terápia helyett, csak azok kiegészítőjeként. Kérjük, konzultáljon kezelőorvosával."

A lap szerint a cégadatok alapján a vállalkozás legnagyobb nyereségre 2013-ban volt, abban az évben, amikor Varga Gábor megnyitotta a kaposvári üzletét a Kaposi Mór Kórház onkológiai osztályán. Hogy a gombakutató ezt hogyan érte el, nem tudni, az azonban feltűnő, hogy a cég honlapjának hivatalosan könyvajánló felületén éppen az a Repa Imre ír hízelgő ajánlást Vargáról, aki kilenc éven át a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója volt.

Az orvosok szerint ez teljesen etikátlan

A Facebook-csoportban hozzászóló orvosok szerint teljességgel etikátlan, főként egy onkológiai osztály közvetlen közelében ilyen, bizonyított gyógyhatással nem rendelkező termékeket árulni, avagy ezekről "informálni".

Az egyik hozzászóló például azt írta: "Egyre szaporodnak az onkológiákon és onkológusok által üzemeltetett paramedicinális egységek. Jó, hogy nem minden gyógyítható, de ez összeférhetetlen és etikátlan." Egy másik hozzászólás alapján volt olyan, aki már panaszt tett az intézmény vezetésénél, a következmények azonban elmaradtak. "Egy rezidens kollégám írt emiatt a vezetőségnek, természetesen reakció nélkül maradt" - írta a hozzászóló.

A lap rákérdezett az esetre az Állami Egészségügyi Ellátó Központnál, de cikkük elkészültéig nem kaptak választ.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2, +6 °C
Minimum: -11, -5 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék nem alakul ki. Mérsékelt szél mellett 2, 6 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön nem jön front. Reggel erős fagyok lesznek, nagy megfázásveszéllyel kell számolni, és az ízületi problémák sem mérséklődnek számottevően. Az arra hajlamosak keringési- és vérnyomásproblémákat tapasztalhatnak, egyeseknél még mindig felléphetnek alvászavarok is. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: